Спеціальні потреби

Розслідувачі пов'язали генерал-полковника ФСБ з військовою підтримкою сепаратистів на Донбасі


Андрій Бурлака
Андрій Бурлака

Перший заступник керівника прикордонної служби ФСБ Росії генерал-полковник Андрій Бурлака міг керувати діями сепаратистів і російських військових на сході України. Таке твердження міститься у розслідуваннях Російської служби Бі-бі-сі, дослідницької групи Bellingcat та російського видання The Insider.

У матеріалах опублікованих слідчими Об'єднаної слідчої групи у справі про катастрофу пасажирського «Боїнга» над Донбасом у 2014 році представники самопроголошеної «Донецької народної республіки» говорили між собою, що командиром усієї операції, яка проводиться на сході України російськими військовими був якийсь Володимир Іванович.

Бі-бі-сі відправила запит в ФСБ Росії. Ігор Стрєлков не став підтверджувати або спростовувати результати розслідування

У нього запитували військову підтримку і зброю. Колишній командувач військами сепаратистів Ігор Стрєлков згадував, що підкорявся його наказам. Журналістам незалежно один від одного вдалося довести, що під цим псевдонімом з великою часткою ймовірності переховувався Бурлака.

Для цього журналісти Бі-бі-сі вивчили переміщення Бурлаки по Росії за допомогою державних баз даних і з'ясували, що він регулярно літав до кордону Росії з контрольованої сепаратистами території України - і час цих перельотів збігається з інформацією, отриманою з перехоплених розмов сепаратистів. Як розповіло Бі-бі-сі джерело, яке має доступ до персональних баз даних, всі дані про перельоти генерала за 2014 рік були видалені з бази, і інформація про його переміщення залишилася лише в архівній копії.

Одне джерело, яке назвало Бі-бі-сі ймовірне ім'я «Володимира Івановича», уточнив, що після завершення активної фази конфлікту на сході України в 2014-2015 роках генерал Бурлака отримав підвищення, а також вищу державну нагороду - звання Героя Росії.

Фоноскопічна експертиза (звірка голосу), зроблена за запитом Бі-бі-сі, показала як подібності, так і деякі відмінності в голосі генерала Бурлаки і «Володимира Івановича», чиї переговори були перехоплені Службою безпеки України. Аналогічна експертиза, зроблена за запитом The Insider, показала, що голос належить одній людині.

Бі-бі-сі відправила запит в ФСБ Росії. Ігор Стрєлков не став підтверджувати або спростовувати результати розслідування.

Дивіться також: Український літак АН-225 «Мрія» доставив у Німеччину медичний вантаж

Український літак АН-225 «Мрія» доставив у Німеччину медичний вантаж. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

  • 16x9 Image

    Російська служба "Голосу Америки"

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG