Спеціальні потреби

У Білорусі – президентські вибори


Теперішній президент Білорусі Олександр Лукашенко.
Теперішній президент Білорусі Олександр Лукашенко.

У Білорусі вибирають президента на наступних 5 років.

Як очікують, теперішній президент Олександр Лукашенко, який кандидує вже четвертий раз на цю посаду, повинен перемогти. Він змагається за цю посаду з 9 опонентами.

Рамки виборчої кампанії були дуже обмежені, а її учасники мали право витратити на неї лише 62 тисячі доларів.

Опозиційні лідери звинувачують контрольовані державою мас-медіа за підтримування ними кандидатури теперішнього президента, який перебуває при владі від 1994 року.

99 відсотків з 70 тисяч спостерігачів на виборчих дільницях призначив сам Лукашенко, а в п’ятницю він попередив іноземних спостерігачів, що вони будуть насильно видворені, якщо втручатимуться у виборчий процес.

Уряд також висловив застереження проти участи громадян у масових демонстраціях.

Після розпаду Радянського Союзу у 1991 році Білорусь продовжує втримувати тісні зв’язки з Росією. Втім після недавньої суперечки з Москвою Лукашенко поліпшив стосунки є Європейським Союзом та нав’язав контакт із багатою на нафту Венесуелою.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG