Спеціальні потреби

Прем'єр Австралії Албаніз під час зустрічі з Байденом відзначив світове лідерство США у захисті демократії, підтримку України


Прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз та президент США Джо Байден під час зустрічі у Білому домі, 25 жовтня 2023. AP Photo/Evan Vucci
Прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз та президент США Джо Байден під час зустрічі у Білому домі, 25 жовтня 2023. AP Photo/Evan Vucci

США та Австралія поділяють демократичні цінності й спільно засуджують атаки ХАМАСу проти Ізраїлю та війну Росії в Україні. Про це заявили лідери обох держав президент США Джо Байден та прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз під час офіційного візиту австралійського прем'єр-міністра до Вашингтона.

"Разом ми підтримуємо Ізраїль у боротьбі проти тероризму ХАМАСу. Разом ми підтримуємо Україну у боротьбі проти тиранії Путіна. І ми гарантуємо й доводимо, що демократія може відповісти на найбільші виклики для людства - від змін клімату до раку", - заявив Байден.

Він зауважив, що партнерство між двома країнами як ніколи важливе, й разом Вашингтон та Канберра готові "виконувати складну роботу, щоб відповідати на виклики, що стоять перед нами".

Албаніз також підкреслив, що Австралія й США поділяють принципи, що кожна країна, незалежно від розміру, "має право визначати власну долю і забезпечувати своє майбутнє, де поважають суверенітет кожної нації та визнають гідність і свободу кожної людини".

Глава уряду Австралії відзначив "незамінне" лідерство США у захисті миру й демократії у світі і додав: "Захист невинних людей - це не прояв слабкості, це вияв сили".

"Мир забезпечується не лише страхом, силою чи силою зброї, але завдяки колективним зобов'язанням і спільній відповідальності міжнародної спільноти, це є серцем наших союзників, душею нашого партнерства", - додав Албаніз.

Австралійський урядовець підкреслив: "Спільна віра в те, що свобода, мир і рівність - це не лише американські ідеали чи австралійські цінності. Вони належать всьому людству. Тому українські військові оперують австралійськими бронетранспортерами Bushmaster, відбиваючи незаконне та аморальне вторгнення. І тому всі австралійці засуджують звірства, терор і жорстокість ХАМАСу".

"У сьогоднішньому нестабільному світі альянс між Австралією та Сполученими Штатами, і те, як ми непохитно виступаємо проти агресії, - будь то незаконне вторгнення Росії в Україну, чи терористичний напад ХАМАС на Ізраїль, - це те, на що можна покластися, ми стоїмо на захисті наших спільних цінностей", - додав Албаніз.

Уряд США вважає ХАМАС терористичною організацією.

США та Австралія також ініціювала низку проєктів зі співпраці, серед іншого, у космічній галузі, передових технологіях, розробленні чистих джерел енергії, підтриманні безпеки Тихоокеанського регіону, протистоянні кіберзагрозам.

Що стосується безпекової кооперації, й зокрема допомозі Україні, то Білий дім повідомляє, що Австралія оголосила про намір надати Україні військову підтримку на суму 13 мільйонів доларів, що включає розроблене в Австралії обладнання для боротьби з дронами, 3-D-принтери для виробництва неподалік лінії фронту ремонтних частин для бронетехніки, обладнання для розмінування, включаючи протимінні металошукачі, а також надлегкі рентгенівські апарати, що забезпечують високоякісне зображення під час надання допомоги пацієнтам.

"Окрім підтримки України, Австралія відповіла на прохання Сполучених Штатів розмістити в Німеччині літак Королівських ВПС Австралії E-7A Wedgetail. Розгортання австралійського контингенту зміцнить багаторівневий захист потоку міжнародної підтримки в Україну, надаючи раннє попередження про загрозу для каналів військової допомоги", - повідомляє адміністрація президента США.

Коментуючи візит Албаніза до США посол України в Австралії та Новій Зеландії Василь Мирошниченко розповів журналісту Української служби Голосу Америки Олексію Коваленку, що Сполучені Штати - "найважливіший безпековий" й "основний інвестиційний партнер для Австралії".

Мирошниченко зазначив, що на зустрічі лідерів говоритимуть і про Україну. Він також розповів: "Коли Сполучені Штати створювали коаліцію в підтримку України, саме вони звернулися до Австралії на початках повномасштабного вторгнення. І саме цей заклик Сполучених Штатів і сприяв тому, що Австралія приєдналася до коаліції країн, які нас підтримують".

До роботи над статтею долучився Олексій Коваленко.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG