Спеціальні потреби

Удари по російських вертольотах та активах у Луганську і Бердянську здійснено із застосуванням ракет ATACMS. Оновлено


Навчання із застосуванням ракет ATACMS, 14 грудня 2021 р. (Фото: John Hamilton/U.S. Army via AP)
Навчання із застосуванням ракет ATACMS, 14 грудня 2021 р. (Фото: John Hamilton/U.S. Army via AP)

Україна застосувала ракети ATACMS проти російських активів у вівторок, повідомив посадовець США Голосу Америки. Для ударів по аеродромах у тимчасово окупованих Луганську і Бердянську 17 жовтня українські війська використали американські ракети ATACMS, які були таємно надані цими днями, першим про це повідомило видання Wall Street Journal з посиланням на поінформовані джерела.

Надання ATACMS означає значне підсилення оборони України, на яке пішла адміністрація президента США Джо Байдена, коментує видання Politico, адже ця зброя надасть ЗСУ можливість вражати російські цілі далеко за лінією фронту, ускладнюючи логістику для російських військ в Україні.

Україна вже давно намагалася переконати США надати ATACMS, мотивуючи це тим, що такі ракети можуть уражати цілі на окупованих Росією територіях України. Під час візиту президента України Володимира Зеленського до Білого дому 21 вересня цього року, президент Байден зазначив, що Україна отримає ATACMS, однак, не уточнив строки, кількість ракет та інші деталі.

ATACMS є абревіатура до англомовної назви Army Tactical Missile System, або армійський тактичний ракетний комплекс. Модифікації ATACMS, надані Україні, мають дальність приблизно 160 км, додає The Wall Street Journal. Однак, CNN вказує, що деякі модифікації ATACMS можуть мати дальність до 300 км. Ракети можна запускати з уже наявних в Україні установок HIMARS.

Статтю оновлено коментарем Пентагону для Голосу Америки

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG