Спеціальні потреби

Харківський суд заборонив пікетувати колонію, де сидить Тимошенко


Харківський суд заборонив пікетувати колонію, де сидить Тимошенко
Харківський суд заборонив пікетувати колонію, де сидить Тимошенко

Адміністративний суд Харкова задовольнив позов місцевої ради та заборонив проводити мітинги біля Качанівської колонії 5 та 6 січня. Також у міськраді планують подати ще один позов проти проведення безстрокової акції партією «Батьківщина». У суді аргументували рішення тим, що «проведення акції протесту біля стін Качанівської колонії суперечить чинному законодавству України».

Іншу акцію у мерії планують заборонити через проведення на території колонії ремонту каналізації. За словами представників «Харківводоканалу», аварія сталася 3 січня, а ліквідувати її почали тільки 5 січня. Харківська міськрада повідомила, що через ремонт біля Качанівської колонії не повинно бути скупчення людей, «оскільки це небезпечно для життя і здоров’я громадян». Головний інженер «Харківводоканалу» Олександр Коваленко зокрема повідомив, що ремонт може тривати декілька тижнів.

Також окрім бульдозерів, які ремонтують колектор, біля воріт колонії поставили декілька пожежних машин. Останні з’явилися біля Качанівської колонії начебто за викликом мешканців сусідніх будинків. Загалом, біля Качанівської колонії у четвер зібралося близько 200 представників «Батьківщини» із партійною символікою, разом із міліцією, яка, за свідченням учасників, оточила мітингувальників.

Мер Харкова Геннадій Кернес зазначив, що жодних «зарниць» у своєму місті не дозволить. «Що стосується «бойових наметів і прапорів», у війну тут ніхто гратися не дозволить», – заявив Кернес. Також міський голова зробив зауваження харківським бютівцям, що ті забагато смітять та не прибирають за собою.

На думку представників харківської «Батьківщини», заборона пікетування – це порушення демократичних норм. «Намети нікому не заважали, вони не стояли на проїжджій частині, не стояли на бордюрі, вони були встановлені на витоптаній землі», – передає слова заступника голови харківської «Батьківщини» Валерія Дудка прес-служба партії. Раніше українські правозахисні організації у своїх звітах відзначали зростання порушень свободи мирних зібрань, зокрема за допомогою судових рішень.

У четвер адвокат Юлії Тимошенко Сергій Власенко разом з іншими депутатами фракції «БЮТ-Батьківщина» передав звернення до Генеральної прокуратури з приводу етапування екс-прем’єра. ГПУ у свою чергу передав оскарження до столичної прокуратури, де його мають розглянути протягом 10 днів.

Разом з тим Державна пенітенціарна служба заявила, що етапування було законним, а вирок Печерського райсуду набрав законної сили 23 грудня 2011 року.

«Водночас слідчий у кримінальній справі, де Тимошенко Ю.В. обрано запобіжний захід тримання під вартою, повідомив адміністрацію СІЗО про відсутність необхідності тримання засудженої у Київському слідчому ізоляторі», повідомили у прес-службі.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG