Спеціальні потреби

Туреччина піддала критиці заяву Саркозі щодо геноциду вірмен


Туреччина піддала критиці заяву Саркозі щодо геноциду вірмен
Туреччина піддала критиці заяву Саркозі щодо геноциду вірмен

Уряд Туреччини піддав критиці президента Франції Ніколя Саркозі за його слова про те, що Анкара має визнати геноцидом вбивства вірменів, які мали місце сторіччя тому в Оттоманській імперії.

Міністр європейських справ Туреччини Єгемен Багіс у п'ятницю заявив, що коментарі Саркозі були недоречними. Він заявив, що "політики на повинні втручатись в історію".

Президент Франції,в ході візиту до Вірменії, заявив, що всі великі країни - включно з Туреччиною - чинять гідно, коли об'єктивно розглядають власну історію. Він також заявив, що французький парламент може розглянути законопроект про визнання злочином заперечення геноциду вірменів, за аналогією із запереченням Голокосту.

Говорячи про Францію, міністр Європейський справ Туреччини Ахмет Давутоглу заявив у п'ятницю, що будь-яка країна, яка історично контролювала колонії не має права "повчати Туреччину в питанняї її власної історії". Давутоглу заявив, що Франції було би корисно чесно подивитись на власне минуле - зокрема стосунки із країнами Африки.

Вірменія заявляє, що напередодні та в ході Першої світової війни та колапсу Оттоманської імперії турками було вбито півтора мільйони вірмен. Туреччина відкидає ці звинувачення. Вона заявляє, що кількість вбитих сильно завищена, а вони - в свою чергу - стали жертвами громадянської війни та заворушень, а не спрямованого знищення. Туреччина заявила, що будь-яка країна, яка визнає геноцид вірмен зіткнеться із погіршенням стосунків з Анкарою.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG