Спеціальні потреби

Як американці опікуються собаками Чорнобиля і проводять дослідження, що може допомогти лікувати рак та освоювати космос


Цуценяті з зони відчуження вимірюють радіацію перед медичними процедурами
Цуценяті з зони відчуження вимірюють радіацію перед медичними процедурами

Тридцять сім років тому сталася аварія на Чорнобильській АЕС. Минулої весни атомна станція була на межі нової катастрофи, коли її окупували росіяни. Із 2017 року людям і тваринам в зоні відчуження допомагають волонтери зі США. Вони відновили роботу відразу після звільнення станції від росіян. Американці годують і стерилізують чорнобильських собак, а цьогоріч завдяки тваринам із зони відчуження проводять важливе дослідження, яке, як стверджують науковці, має допомогти в лікуванні раку та освоєнні космосу.

Команда американських волонтерів щороку, за винятком часів пандемії ковіду, проводить у Чорнобильській зоні стерилізацію та вакцинацію собак. У процесі підготовки до медичних процедур собак купають, і для багатьох чорнобильських цуциків таке купання - перше в житті.

Групу волонтерів для догляду за чорнобильськими собаками зібрав американський пожежник і фахівець із небезпечних матеріалів Ерік Камбаріан, який вперше приїхав на ЧАЕС 10 років тому, щоб провести тренінг для працівників станції. "Коли я вперше прибув до Чорнобиля у 2013 році, я їхав потягом, від якого довелося йти близько кілометра до атомної станції. Собаки приєдналися до нас протягом прогулянки. І у всіх, хто відвідував ті місця, була тепла згадка про собак Чорнобиля. Їх ставало все більше. Тож у 2017 році ми привезли туди міжнародну групу ветеринарів і технологів, та стерилізували і вакцинували багато-багато собак", - пригадує Ерік.

Одного з собак Ерік забрав додому у США, тепер пес із Чорнобильської зони живе в його будинку в Іллінойсі. Собаку назвали Правиком, на честь пожежника, який працював на ЧАЕС під час аварії.

Засновник Clean Futures Fund Ерік Камбаріан у Чорнобильській зоні відчуження.
Засновник Clean Futures Fund Ерік Камбаріан у Чорнобильській зоні відчуження.

Волонтери зі США з Clean Futures Fund під керівництвом Камбаріана загалом провакцинували та стерилізували понад 750 тварин. Завдяки цьому кількість безпритульних собак у Чорнобильській зоні зменшилася, і тепер, за даними фонду, їх близько 250. Після окупації ЧАЕС росіянами у волонтерів додалося роботи, адже тварини були залишені напризволяще. "Людей у зоні майже не залишилось. І всі їдальні, які раніше працювали, де люди харчувалися і віддавали решту собакам, у момент окупації перестали працювати і собак перестали підгодовувати. Тварини були в дуже-дуже поганому стані і почалася програма підгодівлі собак", - розповів Андрій Сімон, науковий співробітник Малої академії наук України, який співпрацює з Clean Futures Fund як логістичний менеджер. Він розвозить корм, закуплений американськими волонтерами.

"Зараз ми витрачаємо близько 800 кілограмів корму для собак на тиждень. Наш координатор із логістики раз у тиждень їздить із Києва до Чорнобиля і привозить вантажівку їжі. Корм роздають працівникам електростанції, які доглядають і годують зграю собак, а також в різні райони, на різні підприємства в Чорнобильській зоні відчуження, де теж є зграї собак", - повідомила ветлікарка Clean Futures Fund Дженніфер Бетц.

Команда Clean Futures Fund у зоні відчуження
Команда Clean Futures Fund у зоні відчуження

Американські фахівці також проводять дослідження, зокрема спостерігають за рівнем радіації. "В одного цуценяти, яке жило в місцевості, що мала справді високу кількість радіації, вона увібралася в його череп. Цуценята ростуть швидкими темпами. Вони поглинають цей матеріал. І це лише показує, що це небезпечна річ, і що вона має довготривалий ефект", - розповіла Дженніфер Бетц.

За її словами, чорнобильські собаки мають також особливу поведінку, вони живуть зграями. "У цій одній зоні вам трапиться група з 30 собак, а потім через 400 або 200 метрів буде інша зграя, і ці зграї не змішуються. А якщо вони наближаються одна до одної, то б'ються, сперечаються і відступають. Спостерігати, як вони встановили свою ієрархію та сформували невеликі зграї в межах певної території, надзвичайно унікально", - каже Бетц.

Команда волонтерів проводить стерилізацію собак у зоні відчуження
Команда волонтерів проводить стерилізацію собак у зоні відчуження

Разом із групою волонтерів до зони відчуження приїжджав доктор біологічних наук з Університету Південної Кароліни Тімоті Муссо. Він стверджує, що чимало тих собак є прямими нащадками тварин, яких залишили їхні власники під час аварії у 1986 році. "Це було для нас великим відкриттям. Крім того, це означає, що ми можемо уважно подивитися на їхні ДНК і спробувати визначити, як змінилися ці ДНК за останні 37 років", - розповів Муссо.

Чорнобильські собаки після медичних процедур
Чорнобильські собаки після медичних процедур

Під час візиту у 2022 році, після звільнення ЧАЕС від росіян, команда американських волонтерів і науковців взяла зразки для досліджень ДНК чорнобильських собак. Як каже Тімоті Муссо, зараз він вивчає їх разом із колегами з університету Південної Кароліни, і результати можуть бути важливими для людства. "Усе, що ми дізнаємося про вплив радіації на цих тварин, і зокрема про Чорнобиль, може бути застосоване для космічних досліджень, у космосі багато радіації, а також для іншого, більш актуального питання - лікування раку та інших захворювань, адже сучасна медицина використовує багато типів радіоактивних процедур", - розповів Муссо.

Вчені, які вивчають Чорнобильську зону, кажуть - вона буде цікавою для досліджень, а також небезпечною ще протягом століть. Місцеві тварини продовжують розносити радіацію, яка на забруднених ділянках не зникає.

  • 16x9 Image

    Ірина Шинкаренко

    Кар'єру на українському телебаченні розпочала у 2008 р., до Української служби Голосу Америки долучилася у 2022 р. Найбільше люблю розповідати про сильні і добрі вчинки “звичайних” людей.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG