Спеціальні потреби

Обама готується оприлюднити план виведення військ з Афганістану


У середу Барак Обама має намір оголосити рішення щодо того, коли та скільки американських військовослужбовців залишать Афганістан. Зараз у країні перебуває сто тисяч американських військових і у липні почнеться процес виведення їх з країни.

Дата початку виведення американських військ з Афганістану була визначена ще у грудні 2009-го року. Залишилося трохи більше тижня до початку процесу виведення, а дебати щодо темпів, кількості та навіть доцільності залишити Афганістан у Вашингтоні все ще тривають.

«Президент все ще перебуває в процесі завершення формулювання свого рішення щодо розкладу виведення військ, яке почнеться в липні 2011-го року», – зазначив прес-секретар Білого дому Джей Керні.

Міністр оборони США Роберт Ґейтс заявив, що велику роль у прийнятті рішення грає досвід Іраку:

«Я розумію незадоволення та втому від війни, яка триває вже 10 років. Але головне – визначити, як нам закінчити нашу місію так, щоб захистити американські інтереси безпеки. Це те, чого ми здебільшого досягли в Іраку».

Більшість демократів, серед яких і сенатор Джон Керрі, виступає за якнайшвидший вивід американських військ з країни:

«США мають реальні національні інтереси в Афганістані. Але у майбутньому нам буде важко підтримувати рівень присутності, який є на сьогодні – чи в грошах, чи у кількості військовослужбовців».

Мери міст, які зібралися на конференцію в Балтиморі, закликали витрачати мільярди доларів, які щомісяця йдуть на американську присутність в Афганістані, на внутрішні потреби. Утім, інші радять не поспішати з виведенням військ.

«Якщо ми пришвидшимо виведення зараз, ми програємо війну», – каже республіканець Ліндзі Грем.

Інший республіканець, Ричард Лугар, закликає Обаму чітко визначитися, що означатиме досягнення успіху в Афганістані:

«Найважливіше питання – чи ми маємо загальну стратегію, яка включає захист наших інтересів, але не спирається на необмежені витрати та завелику довіру до афганських органів влади».

Ситуація ускладнюється ще і напруженням дипломатичних відносин між Афганістаном та США. Нещодавно Президент Гамід Карзай заявив, що американці в його країні можуть перетворитися на окупантів.

«Коли ваші лідери називають нас окупантами, порівнюють нас с жорстокими ворогами афганського народу, це важко пояснити нашому народові, який вже втомилися від війни», – заявив у відповідь посол США в Афганістані Карл Ейкенберрі.

Згідно з опитуванням громадської думки, понад половина американців вважає, що війна в Афганістані не варта коштів, які на неї витрачаються.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG