Спеціальні потреби

Віце-спікер Мартинюк різко критикує дії уряду - 2005-03-14


Київ - 14 березня. Віце-спікер українського парламенту Адам Мартинюк сьогодні досить різко скритикував дії уряду Юлії Тимошенко. Нова влада займається тотальними “чистками” і не виконує соціальних зобов`язань, сказав вiн.

Конфлікт між представниками нової влади та парламентською президією стає чимдалі очевиднішим. Спочатку президент звільнив двох губернаторів, призначених за квотою партії Литвина, а потім підписав указ про звільнення голови Митної служби Каленського, в якого теж добрі стосунки зі спікером. Потім прізвище Литвин почали активно згадувати в контексті плівок Мельниченка та справи Гонгадзе. Його відповідь не забарилася. Фракція аграріїв не підтримала урядові пропозиції щодо зниження мита на ряд імпортованих товарів, якi зрештою були провалені. Тепер така ж доля може чекати і на поправки до бюджету. Юлія Тимошенко вже заявила, що в такому разі влаштує депутатам черговий Майдан, а перший заступник Литвина Мартинюк у відповідь різко критикує її роботу:

«Уряд не виконав своїх обіцнок, даних при прийманні уряду. Ви бачите, що він не виконується. Там записали, до15 лютого подати зміни до державного бюджету. Прийшов лютий, бюджету нема. Про так звану реприватизацію. Була мова про 30, потім про 300 підтриємств, на чому зараз зупинилися – на нулі».

Особливе незадоволення в президії викликали останні заяви Тимошенко:

«Ну взагалі такi заяви може робити, я її дуже добре знаю – це властово Юлії Володимирівни. Я б міг їй дозволити як лідеру партії Батьківщина, але не прем`єр-міністру. І взагалі, якщо в нас революція, яка не закінчилася, перенести Верховну Раду на Майдан. Нехай уряд приходить на Майдан, пропонує закон, і нехай Майданом примають закони, і не треба сотні мільйони гривень виділяти на Верховну Раду».

Не менше незадоволення Мартинюка викликає і кадрова політика нової влади, яку віце-спікер називає “чистками”:

«Ніхто не управляє органами місцевої влади на рівні районів. Тай в областях, в основному слухають пікетчиків. Так що ця сиуація до добра не доведе, тим більше у сільських районах».

Адам Мартинюк каже, що уряд має визнати – більшості в парламенті в нього немає, відтак жодні парламентські революції не матимуть успіху, хоч за його словами, є бажаючі змінити і людей в президії.

Натомість схоже, що парламентське керівництво готове домовлятися. На посаду віце-спікера, після того, як відповідну заяву про складання повноважень написав Олександр Зінченко, тепер розглядають члена фракції БЮТ Анатолія Матвієнка. Чи зможуть домовитися керiвнi особи парламенту та уряду, стане відомо із голосування за зміни до бюджету. Його чекають вже на наступному тижні.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG