Спеціальні потреби

Чи пiдтримають українськi депутати курс на євроiнтегарцiю? - 2005-02-04


Київ - 3 лютого. Оглядачі кажуть про те, що за перші дні нового президента Ющенка Україна змінила пріоритети своєї зовнішньої політики на одновекторність у євроатлантичному напрямку. Про те, якою може бути позиція Верховної Ради до такої політики президента ми розмовляли з першим заступником голови парламентського комітету з питань євроінтеграції Олегом Зарубінським.

Згідно з українською Конституцією, засади зовнішньої політики України має визначати парламент, а здійснює зовнішню політику - президент. Iз заміною на цій посаді Леоніда Кучми ситуація щодо українського зовнішньополітичного курсу змінилася – в програмі нового уряду та у деклараціях нового президента пріоритетом тут визначено євроінтеграцію. Втім навряд чи Верховна Рада підтримає у цьому президента Ющенка - каже перший заступник голови комітету з питань євроінтеграції Олег Зарубінський. Депутатам зараз це невигідно з огляду на наближення виборів, вважає вiн:

«У мене є сумнів з приводу того до того, що на цій сесії може бути таке ухвалено. І не тому, що немає в новій команді в президента чіткої позиції з цього. Я, наприклад, тішуся, що він нарешті почав, без усяких еківоків, без усяких реверансів, точно говорити, що ми хочемо в зовнішній політиці. Але я вам хочу сказати, що це є достатньо контроверсійне питання, а саме в контексті виборів, що наближаються, бо мені здається, не буде ініціювати зараз це, ні сторона Віктора Ющенка, ані його опоненти».

Олег Зарубінський каже, що реально значна частина країни не є прихильниками євроінтеграції. Хоч причиною цього він вважає не визначення людей, а проросійську пропаганду, яка працювала в країні всі останні роки:

«Два роки в Україні відбувалася відверта анти-західна, анти-американська кампанія, виходячи з того що, російська інформаційна агресія й експансія, перш за все, яка зачіпила східні й південні регіони, мала серйозні результати і ми бачили це під час виборів».

Зараз українські політики цілком оптимістичні щодо перспектив України інтегруватися у євроструктури, однак конкретних термінів воліють не називати, заявляючи, що все залежатиме від конкретних дій нової влади, вважає Олег Зарубiнський:

«Українська нова влада менше має «розсусолювати» - вибачте за таке, не знаю, яке слово - чи українське чи російське, не знаю яке – менше дискусій вести, а більше працювати в реальному напрямку, бо альтернативи в плані безпеки й в плані нашого поступового входу до євроатлантичної, європейської спільноти, тобто […] на сьогодні спільноти ніж членство в НАТО немає.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG