Спеціальні потреби

Кучма зустрiчався з Путiним - 2004-10-10


Київ - 10 жовтня. Цими вихідними відбулися переговори президентів України та Росії. Леонiд Кучма i Володимир Путiн провели робочу зустріч у Підмосков’ї. І хоча повідомляється, що сторони обговорювали долю Єдиного економічного простору, оглядачі припускають, що головна тема, про яку говорили президенти за зачиненими дверима - українські вибори.

Київ – 10 жовтня. Формальним приводом для зустрічі президентів двох країн був день народження Володимира Путіна. 7 жовнтя йому виповнилося 52 роки. Неформальна зустріч відбулася у його підмосковіній резиденції в Новоогарьово. На святкування разом із Кучмою прибув голова українського уряду Віктор Янукович.

Як повідомляє офіційне Iнтернет-представництво Президента України – під час зустрічі Кучма і Путін віч-на-віч обговорили в першу чергу економічні питання, зокрема поступ у створенні Єдиного економічного простору. Леонід Кучма назвав цей процес аксіомою. Після закінчення зустрічі український президент висловився за спрощення порядку перетину україно-російського кордону. Існуюча процедура, за його словами, дає грунт для зловживань.

Однак мало в кого викликає сумніви, що головною темою, про яку президенти говорили за зачиненими дверима, були українські вибори. До дня голосування залишилося рівно три тижні. Прихильність російського президента могла б суттєво допомогти прем`єру Януковичу. Він, як свідчить більшість соціологічних опитуваннь, поки що поступається лідеру електоральних симпатій Віктору Ющенку.

Останнім часом кандидат в президенти України від влади зробив декілька глибоких реверансів у бік Кремля. Зокрема пообіцяв у разі обрання визнати російську мову другою державною та запровадити інститут подвійного громадянства.

Путін після зустрічі із Кучмою хоча й відзначив, що Росія "буде з повагою відноситися до будь-якого вибору українського народу", однак, додав, що цей вибір йому не байдужий. Цікаво, що під час протокольної фото та відеозйомки Віктор Янукович опинився поруч із Путіним, а не із президентом України.

Дивно, але у заяві для преси Леонід Кучма не говорить слів у підтримку Януковича. Він наголошує на важливості збереження свого курсу та надбань за останні десять років президенства. Втім останнім часом і російські й українські аналітики говорять про ймовірність скасування президентських виборів, або відміни їх результату. Саме за такого сценарію Леонід Кучма міг би продовжити виконувати свої обов`язки. Оглядачі припускають, що для підтримки одного із таких сценаріїв український президент і зустрічається із Володимиром Путіним.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG