Спеціальні потреби

«Iндепендент» знову пише про справу Гонгадзе - 2004-06-24


Київ - 24 червня. В лондонській газеті «Індепендент» продовжується публікація матеріалів про справу загиблого українського журналіста Георгiя Гонгадзе. У сьогоднішньому номері газети празький кореспондент видання Аскольд Крушельницький аналізує реакцію Генеральної прокуратури на свою попередню статтю.

У четвер впливова британська щоденна газета «Індепендент» опублікувала новий матеріал, присвячений справі Георгія Гонгадзе -загиблого чотири роки тому керівника Інтернет-видання «Українська правда». Стаття називається «Витік інформації змушує Україну розслідувати вбивство свідка». Мова йде про колишнього співробітника МВС Ігора Гончарова, якого журналіст «Iндепендент» Аскольд Крушельницький називає ключовим свідком у справі вбивства Гонгадзе.

Минулого року колишній таємний співробітник МВС Гончаров оприлюднив дані про причетність до вбивства Гонгадзе спецпідрозділу міліції. Він стверджував, що наказ слідкувати за журналістом віддав тодішній голова МВС Юрій Кравченко на прохання президента Кучми. За даними газети, Гончаров стверджував, що знає, де захована голова загиблого журналіста і погрожував оприлюднити докази своїх слів.

Однак Гончарова взяли під варту і утримували у слідчому ізоляторі за звинуваченням у здирництві. Там він раптово помер, як стверджували, від хвороби. «Індепендент» навела витримки секретної експертизи, яка начебто доводить, що після жорстоких побоїв Гончарова вбили введенням великої дози наркотиків.

У середу Генеральна прокуратура заявила про усунення від розслідування слідчого, який розслідував справу Гончарова. Представники відомства визнали, що у слідчому ізоляторі його били. І заявили, що слідство у справі загибелі Гончарова не завершиться до встановлення істини.

Газета «Індепендент» також нагадує про іншого важливого свідка в справі Гонгадзе – генерала Пукача. Він відповідав у МВС за зовнішні спостереження. Саме він, за даними видання, віддавав наказ стежити за Гонгадзе і припинити його відразу після зникнення журналіста. Пукача арештували за звинуваченням у незаконному знищенні документів. Але згодом відпустили.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG