Спеціальні потреби

Об`єднання українських партiй нацiоналiстичного спрямування - 2004-06-17


Київ – 16 червня. Чотири українські партії націоналістичного спрямування заявили про своє об’єднання. Спільно вони збираються підтримувати на президентських виборах кандидатуру Віктора Ющенка, і заявляють про те, що йтимуть разом на наступні парламентські вибори.

Конгрес українських націоналістів, ОУН, ОУН-революційна та партія Свобода, колишня соціал-націоналістична партія – всі ці стурктури мають давню, але непросту історію. Попри близькість поглядів їх часто розділяла давня ворожнеча. Сьогодні українські націоналісти кажуть, що готові об’єднатися і вже підписали відповідний меморандум. Своїм прихильникам вони кажуть, що до цього спонукала їх спільна підтримка Віктора Ющенка кандидатом у Президенти України. Однак на президентських виборах їх плани не закінчуються. Вже сьогодні націоналісти заявляють про плани спільно поборотися за місця в парламенті. Говорить голова проводу ОУН революційної Андрій Гайдамаха.

«Надіємось, що цей блок не буде обмежуватися до тільки зовнішних ефективних дій чи ефектів виключно, а подолає свої внутрішні перешкоди і зовнішні перепони і, як було сказано, в дві тисячі шостому році, ми матимемо, надiємося так, потужну фракцію у Верховній Раді України».

До об’єднання чотирьох найпотужніших націоналістичних структур спричинила і загроза використання подібних організацій на виборах – каже голова КУНу Олексій Івченко.

«Ми знаємо, що особливо в останній час і особливо перед виборами, чи то президентськими чи то парламентськими, з’являються завжди провокатори. І зараз ходять там пiд нашими прапорами i з нашою символікою певні псевдонаціоналісти, роблять відповідні заяви і тому ми об’єднали свої зусилля, щоб перш за все вiдсiкти це псевдосередовище». Лідери партій визнають, що є загроза того, що влада використовуватиме факт присутності націоналістів у виборчому блоку Ющенка задля залякування виборців східних та південних областей. Відтак своїм завданням націоналісти вважають – якнайширше спілкування з людьми задля пояснення своїх поглядів. Говорить Олег Тягнобок – голова партiї «Свобода»:

«Ми навпаки якраз хочемо показати, що Україна є єдиною унітарною державою і різниці між сходом і заходом – такої, яку сьогодні, провокуючи, показують теперiшнi імідж-мейкері Кучми, її немає. І наші ідеї на сході і в центрі вони, повірте мені, сприймаються не гірше ніж вони сприймаються на заході. Ми не хочемо нічого чужого. Ми хочемо, щоб українці в Україні жили так як поляки в Польщі, як французи у Франції, як італійці в Італії».

Націоналісти вже встигли підписати кілька спільних заяв. Вони засудили обрання Андрія Чорновола лідером іншої ОУН, кажучи, що це є використання прізвища відомого політичного діяча Вячеслава Чорновола з метою дискредитації iнших нацiоналiстичних партiй, а також схвалили звернення до парламенту з вимогою денонсувати угоду про приєднання України до Єдиного економiчного простору.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG