Спеціальні потреби

Український уряд оголосив про підтримку інтеграції нафтопроводу «Одеса-Броди» з польськими нафтомагістралями. - 2003-11-27


Український уряд оголосив про підтримку інтеграції нафтопроводу «Одеса-Броди» з польськими нафтомагістралями. У середу в Брюсселі представники України і Польщі підписали міжурядовий договір про підтримку добудови трубопроводу до польського міста Плоцьк. На думку українських чиновників, підписання угоди забезпечить підтримку створення коридору для транспортувння каспійської нафти до Європи. Однак українські експерти застерігають від невиправданого оптимізму щодо швидкого початку роботи нафтопроводу в європейському напрямку.

Уряд України затвердив угоду про використання потужностей системи транспортування вуглеводнів Одеса-Броди та її інтеграції з польськими потужностями. Про це повідомив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко. За його словами: «Цей міжурядовий документ, відкриває можливість для інтеграції української системи з європейською». Міністр каже, що реалізація проекту триватиме декілька років, і підписання угоди створює для цього правову основу.

Костянтин Грищенко: «Створені правові умови для продовження робіт які б забеспечили інтеграцію нафтопроводу до європейської системи. Це міжурядовий документ якій відкриває можливість реальної роботи по цьому напрямку».

Однак Грищенко уточнив, що рішення про режим використання діючого нафтопроводу Одеса-Броди - у прямому або реверсному напрямку поки що не прийнято.

Також у Брюсселі, уповноважені представники України і Польщі підписали міжурядовий договір про підтримку добудови української труби до польскього міста Плоцьк. Така домовленість досягута в ході спільних консультацій за участю віце-президента Єврокомісії Лойоли де Паласіо.

На думку українських чиновників, підписання договору з Польщею забезпечить необхідну політичну підтримку проекту «Одеса-Броди-Плоцьк», що значно підвищить шанси його реалізації. Добудування українського нафтопроводу «Одеса-Броди» до Плоцька і створення на його базі коридору для транспортування каспійської нафти до Європи підтримують Європейський союз, США і низка держав каспійського регіону.

Директор енергетичних програм Центру економічних і політичних дослідженнь імені Разумкова Володимир Саприкін не схильний вважати, що підписання угоди означатиме швидкий початок експлуататації трубопроводу.

Володимир Саприкін: «Базовий напрям транспортування каспійської нафти безумовно після підписання договору з Польщею отримає додатковий поштовх. Проте, сьогодні головне питання, пропозиція України видобувникам нафти, які видобувають нафту в каспійському регіоні, тобто конкретна економічна пропозиція яка б зацікавли їх і надала перевагу порівняно з іншими варіантами маршруту».

На думку Саприкіна, трубопровід Одеса – Броди не буде заповнений нафтою принаймні рік. Щоправда шанси використання труби у зворотньому режимі, на чому наполягає російська компанія ТНК-ВР, експерт оцінює як мінімальні.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG