Спеціальні потреби

Байден: США мають бути задіяними в Європі


Під час перебування 23 жовтня у Празі віце-президент Джозеф Байден заявив, що серед пріоритетних завдань США – залишитися активно задіяними в Європі, незважаючи на інші глобальні виклики, перед якими сьогодні стоїть Вашингтон. Байден сказав про це в інтерв`ю Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа, відповідаючи на запитання про можливі побічні наслідки «перезавантаження» відносин між США та Росією не тільки для Східної, але і для Центральної Європи. Питання прозвучало на фоні відмови США від планів про розгорнення в Польщі та Чехії елементів ПРО та заміни цього щита системою морського базування. Байден заперечив, що ініціатива свідчить про надмірну поступливість.

Байден зазначив, що незважаючи на колосальні глобальні виклики, з якими мають справу Сполучені Штати, - такі як Корея, Китай, Індія, Пакистан, Іран – Центрально- і Східно-європейські країни повинні пам`ятати, що якраз через ці виклики США мають залишатися активно задіяними в Європі. «Для того, щоб справитися з цими викликами, нам потрібна безпечна, цілісна і вільна Європа», - підкреслив Байден.

Віце-президент США також наголосив на непорушності двох принципів:

«По-перше, ми не толеруватимемо чи заплющуватимемо очі на будь-які сфери інтересів, і, по-друге, - ніхто не може накласти вето на рішення будь-якої країни, чи то в Європі чи будь-де інде у світі, вступати в той чи інший союз чи ту чи іншу організацію».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG