Спеціальні потреби

Американцям марихуана стала доступнішою





Міністерство юстиції США заявляє, що воно більше не контролюватиме роботи медичних центрів, які виписують пацієнтам марихуану у випадку, якщо такі центри працюють згідно з місцевими законами. Таке рішення міністерства, яке було надіслане в усі відомства прокуратури країни, є значним відхиленням від правил, встановлених ще адміністрацією Джорджа Буша. Дехто бачить у цьому чималу проблему.

На одному з пірсів Лос-Анджелеса чимало реклам просто кричать про те, що в офісі зараз знаходиться лікар, який готовий виписати будь-кому марихуану в лікувальних цілях. Бажаючим треба лише відповісти на кілька простих запитань. Характерний знак таких закладів - зелений хрест - у місті можна побачити усюди. Загалом у Лос-Анджелесі більше восьмисот медичних установ, які виписують пацієнтам марихуану в лікувальних цілях. І їм не треба хворіти на рак. Лікар готовий виписати рецепт полегшення симптомів марихуаною за практично що-небудь. Медики зізнаються – чимало пацієнтів хочуть просто накуритися.

Лікар Аллан Франкел говорить: «Гадаю, що пацієнти просто брехали мені всі ці роки, скаржачись на біль, лише задля того, аби отримати наркотичний препарат».

Річ у тім, що за адміністрації президента Буша такі клініки часто піддавалися перевірці з боку контролюючих органів, які слідкували за дотриманням закону щодо використання наркотичних речовин. Втім, тепер все це може припинитися. Міністр юстиції США Ерик Голдер уже заявив, що для його відомства це тепер буде не пріоритетним переслідувати за законом пацієнта, який зловживав марихуаною, чи установу, яка видала відповідний рецепт. Таке рішення може дати поштовх для відкриття нових медичних клінік з марихуани в інших штатах, наприклад в Аризоні. А для Каліфорнії це взагалі може стати хорошим початком для того, щоб заговорити про повну легалізацію марихуани.

Аллен Сейнт П’єр з Національної організації за внесення змін до закону про марихуану говорить, що 56% каліфорнійців виступають за легалізацію марихуани.

Роздратований таким рішенням Міністерства юстиції конгресмен з Техасу Ламар Сміт каже, що все це послабить боротьбу з наркоторгівлею і додає, що федеральні прокурори мають право і повинні перевіряти будь-яку установу, пов’язану з марихуаною. Згідно з законами Каліфорнії, медична марихуана може продаватися виключно через неприбуткові кооперативи. Втім, відкриття дедалі нових установ та ще й в таких масштабах недвозначно вказує на те, що чимало людей ідуть у цей бізнес заради хорошого заробітку.

Такої думки аптекар Джоанна Лафорс. Вона каже, якби біля її будинку працювало 15 закладів, які виписують марихуану, вона би про це задумалася. Тому вона й далі наполягає, що така річ має продаватися у аптеках.

Втім міністр юстиції США, фактично, дав чітко зрозуміти, що федеральні агентства будуть займатися виключно боротьбою з великими наркоторговцями, а регулювання використання медичної марихуани буде в компетенції місцевих органів влади.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG