Спеціальні потреби

У США послуги повитух набирають популярності





Останнім часом вагітні американки дедалі частіше обирають собі в допомогу не стільки гінекологів, скільки повитух. За період від 1991 по 2008 роки кількість пологів за участю повитух подвоїлась. Ця тенденція викликана, крім інших чинників, нестачами акушерок і відносною дешевизною послуг повитух для тих, у кого немає медичного страхування.

Три місяці тому в Тіани Марреро народився син за допомогою спеціалісток, об’єднаних в нову програму «Дипломовані медсестри-повитухи».Тіана розповідає:

«Якою б не була проблема, зокрема в тих, хто вперше народжує або готується народити першу дитину, повитуха заспокоює, точно як матір, яка допомагає, коли панікуєш».

Тіана далі відвідує клініку для консультацій. В клініці, в рамках програми, започаткованої відділом охорони здоров’я повіту Орандж, у штаті Флорида, працює п’ять повитух.

Дев’ятнадцяти-річна Анеста Стівенс та її наречений очікують свою першу дитину. За словами Анести, повитуха розвіює її страхи:

«Я постійно боюся, що у мене народиться дитина, а відтак немовля виживе, а я ні».

Місцеві представники органів охорони здоров’я зазначають, що багато учасниць програми повитух не мають медичного страхування і не здатні оплатити лікарські послуги. А послуги повитухи, зазвичай, коштують дешевше ніж лікарів.

До того ж недостатня кількість акушерок часто не дає можливості навіть жінкам, які можуть платити, звернутись за їх послугами. Тому, вважає повитуха Каприс Райт, важливо, щоби жінки мали вибір:

«Я не хотіла б, щоби лікарі думали, що ми збираємось перебирати їх професію, тому що це не так. Ми покликані допомагати їм, ми їх продовження, яке дає пацієнтам додатковий вибір».

Представники органів охорони здоров’я флоридського повіту Оранж говорять, що досі лише 10 відсотків жінок, охоплених програмою, народили за допомогою розтину кесарева, і дуже незначна кількість немовлят мала недостатню вагу, що свідчить, що програма спрацьовує.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG