Спеціальні потреби

У Голлівуді зняли фільм про український Голодомор


У Голлівуді зняли фільм про Голодомор. Повнометражна документальна стрічка має назву «Голодомог: Геноцид України в роках 1932-33-их», а його автором є американський режисер, учасник Каннських фестивалів Боббі Лій. Першими стрічку побачать українці.



У нього нема українського коріння, – каже Боббі Лій, випереджуючи запитання журналістів. А причину, з якої голлівудський режисер вирішив зняти кіно про українську трагедію, пояснює так. Якось у Лос-Анджелесі він потрапив на відзначення пам'яті жертв Голодомору. І як сам зазначає, спочатку здивувався, а потім розсердився. Він завжди вважав себе знавцем історії і не пропустив жодної телепрограми про Першу і Другу світову. Однак про штучний голод 30-их років в Україні, від якого загинули мільйони людей, чув уперше. Нічого не знав про Голодомор ніхто з його знайомих; не знала учителька історії у школі його дочки. А коли він кинувся шукати в архівах документалістики, знайшов одну-єдину стрічку на цю тему, «Жнива розпачу», зняту ще 25 років тому. Тоді він вирішив – зробить документальний фільм, аби розповісти американцям про одну з найбільших трагедій ХХ-го століття. Окрім просвітницької Боббі Лій мав перед собою політичну мету:

«Одна з цілей цього фільму була довести, що Голодомор був актом геноциду проти українського народу з боку Йосипа Сталіна».

У тому, що йшлося саме про геноцид, режисера переконали зустрічі з істориками, архівістами, а також свідками голоду під час зйомок у Лос-Анджелесі, Торонто, Детройті і в Україні. Кінорежисер зазначає:

«Що остаточно переконало мене у факті геноциду, так це закон, прийнятий Сталіним, який забороняв селянам залишати свої голодуючі українськи села. Оце ув'язнення цілого народу в тюрмі голоду, де він мусив померти, цілком підпадає під класичне визначення геноциду».

Першими фільм побачать в Україні. Прем`єра відбудеться у листопаді цього року, згодом у Лос-Анджелесі та Нью-Йорку. І, як впевнений режисер, історію народу, приреченого на голодну смерть, весь світ почує на найближчому кінофестивалі в Каннах.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG