Спеціальні потреби

Два музеї отримають гранти від посольства США в Україні


Два українські музеї – у Львові та Криму отримають від американського посольства в Києві десятки тисяч доларів. Посол США в Україні Вільям Тейлор оголосив чергових переможців щорічного конкурсу, спрямованого на збереження культурної спадщини:

“Перший грант допоможе музею у Львові збрегегти та відцифрувати дуже важливий рукопис в їхній колекції”.

Директор музею Богдан Чайковський каже, що цей рукопис – старовинний “Кристинопільський апостол” – унікальний документ, який як і сотні тисяч інших старовинних манускриптів вимагає реставрації:

“Це пам’ятка ХІІ століття, яка є рідкістю. Рукопис вже в такому стані, зважаючи на тривалість часу, що має серйозні пошкодження. Це було мотивацією – чому ми хотіли його дослідити. А вже в процесі вивчення і ознайомлення з’явилися нові аспекти”.

Фахівці виявили в манускрипті помітки та коментарі, зроблені декількома європейськими мовами протягом ХІІ-ХІV століть. Вони можуть нести першоджерельну інформацію про історію того часу, зауважує експерт. За гроші надані посольством вже за вісім місяців реставрують як сам оригінал, так і виготовлять копії манускрипта, каже посол Тейлор:

“Я із нетерпінням сам хочу побачити цей рукопис. А ще важливо, що він буде у формі, доступній для вивчення науковцями, істориками та експертами, які зможуть працювати із цим важливим документом”.

Другий грант отримає Кримський етнографічний музей. За ці кошти створять умови для експозиції унікальної колекції національних костюмів та прикрас.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG