Спеціальні потреби

Програма Франкліна сприяє порозумінню молоді  (ВІДЕО)


Як підліткам краще провести літо, аби вони могли і відпочити, і навчитися чомусь новому – це питання щороку вирішують батьки по всьому світу. А деяким пощастило: їхніх дітей зарахували до літньої школи в рамках Програми трансатлантичних стипендіатів імені Бенджаміна Франкліна. Вже другий рік за ініціативою Державного Департаменту США близько 80 євразійських студентів беруть участь у різноманітних заходах на території Сполучених Штатів.

Дмитро Ростковський – школяр з міста Бердичів Житомирської області. Там, від добровольця корпусу миру, він дізнався про можливість взяти участь у літній школі. Дмитро заповнив необхідну анкету та відіслав її до Посольства США в Києві, не дуже розраховуючи на успіх. Коли прийшла відповідь, він не міг повірити своїм очам:

“Це було щось неймовірне. Мої батьки та родичі стрибали з радості. Так само і мої друзі, коли дізналися про це наступного дня. Досі не вірю, що я тут. Адже здійснилася моя мрія”.

Дмитро вважає, що перемогти йому допомогло знання англійської мови та активна участь у житті школи. Загалом у цій програмі беруть участь дві вікові групи: підлітки від 15 до 17 років та від 17 до 19 років. Кожна складається приблизно із 40 школярів з Європи та Азії та десяти американських однолітків. Програма триває місяць, протягом якого учасники слухають лекції, присвячені різним аспектам сучасного суспільства. Одна з тем – Інтернет та сучасні засоби комунікації.

Школяр із Молдови Павло Гранда зазначає: “Вперше вивчаю таку дисципліну як медіа. У них це викладають в школі. Дуже зацікавився предметом блогінг”.

Але літо не було б літом без цікавих поїздок. Підлітки вже побували в місті Вінстон-Салем, штат Північна Кароліна, у Філадельфії та Вашингтоні.

Дмитро Ростовський: “Найбільше зі всіх міст мене вразив Вашингтон, де ми побували. Всі ці монументи. Раніше їх бачив лише на фотографіях. Але коли особисто стоїш під тим же пам’ятником Вашингтону – це просто супер”.

Керівник проекту Алан Лауден є професором Університету Вейк-Форест у місті Вінстон-Салем. Одне з основних завдань літньої школи, на його думку, – дати підліткам можливість сформувати безпосереднє враження від Сполучених Штатів. Але не менш важливим є познайомити їх один з одним.

Алан Ладен каже: “Факт, що вони – підлітки, молоді люди, більшою мірою визначає їхню поведінку, ніж їхнє походження. У цьому віці вони поділяють спільну культуру – знають гравців НБА, слухають ту ж саму музику. Найбільшою несподіванкою є те, що вони вже і не такі відмінні”.

На думку Лаудена, ця програма корисна не лише для студентів з Європи та Азії, але й для тих американських школярів, які беруть у ній участь. Один з них – Ричард Юнь з Мічигану:

“Завдяки моїм одноліткам з Євразії я навчився цінувати те, що маю. Їх буквально ощасливлювали маленькі речі, які вони отримували в США. І мені інколи було соромно, що я їх часом не цінував. Ідеться як про свободу слова, так і про технологію, як от мобільні телефони, власний комп’ютер чи комп’ютерні ігри”.

Програма імені Бенджаміна Франкліна для школярів є однією з багатьох ініціатив Державного Департаменту США, покликаних покращити порозуміння між людьми з різних країн.

Інформацію про інші програми обміну можна знайти на сайті Посольства США в Україні: http://kiev.usembassy.gov/main_ukr.html

XS
SM
MD
LG