Спеціальні потреби

Стамбул – не лише центр туризму, але й паломництва


Напередодні Великодня українська судноплавна компанія “Укрферрі” організувала для журналістів паломницький тур до Стамбула. Метою круїзу стало прагнення привернути увагу до християнських святинь древнього міста – колиски православ’я.

Пасажирський теплохід “Південна Пальміра” зайшов у протоку Босфор. Ліворуч від борту Азія, праворуч – Європа. Обережно просуваючись вузькою смугою води поміж двох континентів, великий білий пароплав під українським прапором пришвартувався у порту Стамбула. Дехто із пасажирів, перехрестившись, вклонився древній землі.

Капітан Євген Крючкович каже: “Досі ми возили українців на роботу, тепер сподіваємося, що будемо возити паломників”.

Восьмипалубна “Південна Пальміра” – єдине судно, що залишилось у власності України з колишнього морського пасажирського флоту, який налічував 39 кораблів. Національна компанія “Укрферрі” купила судно у поляків і переобладнала його. Тепер тут є все необхідне для комфортабельного плавання – затишні каюти, бари-ресторани, перукарня і кінотеатр. Ще недавно основними клієнтами парому були перекупники, що їхали з України в Туреччину за крамом. Тепер “Південна Пальміра” пробує себе у ролі круїзного пароплава, зокрема запрошує на п’ятиденні круїзи “Одеса-Стамбул-Одеса” паломників до святих місць.

Першими, у переддень Великодня, паломницький маршрут проклали журналісти. Представники преси з усієї України, ступивши на борт судна в Одесі, через 24 години приємної подорожі Чорним морем опинилися у самому серці Другого Риму – столиці трьох стародавніх імперій. Перед очима краєвид, що відкривався колись козакам, які припливали сюди, у Царгород-Константинополь, на своїх чайках: славетна Свята Софія; трохи віддалік – Блакитна мечеть.

Першого дня журналістську делегацію приймали у Вселенському патріархаті – центрі світового православ’я. Саме сюди, на береги Босфору, звернені погляди православних українців, що сподіваються отримати від Константипольського патріарха автокефалію. Втім, запитати у самого патріарха про долю української автокефальної церкви так і не вдалося: глава усіх православних світу, патріарх Варфоломей у від’їзді.

У патріаршому храмі багато християнських реліквій: фрагмент мармурового стовпа, прив’язавши до якого, батожили Ісуса Христа. Дві інші частини цієї колони зберігають одну в Єрусалимі, другу в Римі, у соборі Святого Петра. Також тут збережені мощі Івана Золотоустого і Григорія Богослова – останки святих під час ІV хрестового походу були захоплені хрестоносцями і перенесені в Рим, де й пробули рівно 800 років. Їх зрештою повернув до Стамбула три роки тому Папа римський Іван Павло ІІ.

На свята службу в цій маленькій церкві править сам Вселенський патріарх. Православна громада Стамбула невеличка: зо три тисячі вірних. Проте десятки й сотні тисяч православних з усього світу приїжджають сюди щороку вклонитися християнським святиням.

Ні, з України досі не було організованих груп паломників, – хитає головою помічник патріарха, диякон Андреус. Усім християнам України він передає грецькою мовою побажання миру і злагоди:

“Для всіх нас, хто вірить у Христа, зичу бути братами і сестрами, і просувати церкву вперед у любові й гармонії”.

Крім відвідин Вселенського патріархату, на паломників у Стамбулі чекає 80 древніх православних храмів, 20 із них – чинні. Більшість цих візантійських церков після завоювання турками Константинополя були перероблені на мечеті: до храмів прибудували мінарети, а замість православних вівтарів поставили мусульманські.

Мінаретами оточена й славнозвісна Свята Софія. Побудована римлянами як християнський собор, Софія впродовж кількох століть служила мечеттю, сьогодні ж стала музеєм. Цей найдревніший християнський храм світу, старший на десять століть за собор Св. Петра у Римі, вражає своєю величчю: він у п’ять разів більший за свою точну копію - Софію Київську.

“О Соломоне, я перевершив тебе!” – так, за переказами, вигукнув візантійський імператор Юстиніан, оглядаючи зведений за його наказом у VI столітті собор.

Для громадян України Стамбул і його християнські святині досі залишаються невивченою територією, – констатує під час прес-конференції, влаштованої просто на кораблі, генконсул України у Стамбулі Володимир Пузирко:

“На жаль, дуже мало українців відвідує Стамбул, як паломники. Безперечно, всі знають, що у Стамбулі є Свята Софія і Константипольський патріархат, багато людей знають про те, що тут діє багато церков, але на жаль, паломництво не є ще дуже розвинутим”.

За словами консула, проблема полягає у недостатній обізнаності та браку інформації. Проте, на його думку, вже близький час, коли вічне місто, що досі асоціювалося здебільшого з юрбами перекупників та скандалами, пов’язаними з торгівлею людьми, стане для українців тим центром духовного паломництва і туризму.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG