Спеціальні потреби

Наступного президента може обирати Рада


Про те, що наступного Президента України можуть обрати не всенародно, а в парламенті заявив Прем’єр-міністр Віктор Янукович. Оглядачі зауважують, що таке припущення не випадково пролунало відразу після того, як дві опозиційні сили – Блок Юлії Тимошенко та “Наша Україна” підписали угоду про об’єднання.

Колишні соратники із помаранчевого табору вирішили спільно домагатися проведення позачергових парламентських виборів. Очевидно, ця ідея розрдатувала правлячу коаліцію. Представники якої заговорили як про можливість обрання президента Радою, так і проведенням дострокових виборів глави держави.

Правляча коаліція справді має більшість у парламенті для того, щоб ухвалити будь-який закон, визнає депутат з “Нашої України” Юрій Ключковський. Але для того, щоб президента обирали у Верховній Раді потрібно триста голосів, аби внести зміни до Конституції. Такої кількості мандатів у антикризовиків немає. Малоймовірно, що об’єднана опозиція погодиться з такою ідеєю, переконаний Ключковський:

“Проблема полягає лише в тому, наскільки міцними будуть домовленості, наскільки гарантовано, що вони не будуть порушені. Саме тому зараз намагаються і кидати пряники, і діяти батогами стосовно різних частин опозиції, намагаючись їх посварити”.

Отже для того, щоб скасувати обрання президента громадянами правлячій коаліції доведеться шукати союзників – або з Блоку Юлії Тимошенко, або в пропрезидентській партії “Наша Україна”. Обидва варіанти можливі. Завдяки домовленостям із регіоналами БЮТ вже декілька раз віддавав свої голоси за подолання президентського вето.

Політологи кажуть – для зміни способу обрання президента поки що немає жодних передумов. Адже крім зміни законодавства для цього потрібна політична воля і підтримка населення. Громадська думка демонструє всенародне обрання глави держави, говорить експерт центру “Софія” Андрій Єрмолаєв:

“Зрозуміло, що ні сьогодні, ні завтра, ні в найближчі місяці цього питання вирішувати не будуть. Тематика про можливість обрання президента в парламенті є пробною кулею”.

Оглядачі зазначають – озвучення ідеї про ймовірність обрання президента в парламенті можна трактувати як пропозицію Віктору Ющенку. Мовляв, коаліція гарантує главі держави, рейтинг якого нині доволі низький, збереження посади. Натомість він не заважатиме регіоналам проводити їхню політику. Втім, поки що сам президент заявляє, що навіть обговорювати цю ідею не на часі:

“У суспільстві, де вирішене питання комунальних тарифів, можуть вести дискусії – чи обирати президента в парламенті, чи в суспільстві. Якби в країні все було вирішено, я б погодився на цю дискусію. Вони її програють, але на ці порожні дурні балачки шкода тратити часу”.

Натомість президент все частіше публічно критикує правлячу коаліцію. Здебільшого за недотримання домовленостей, закріплених в Універсалі національної єдності та постійну боротьбу за позбавлення глави держави його повноважень. Відтак, цілком ймовірно, пан Ющенко оголосить дострокові парламентські вибори. Звичайно, якщо Конституційний Суд визнає, що для цього є юридичні підстави.

XS
SM
MD
LG