Спеціальні потреби

Президент Венесуели поплатився контрактом за свій коментар в ООН


Після двадцяти років бізнес-партнерства, базований у штаті Техас «френчайз» "Seven Eleven" повідомив про розрив контракту з нафтовою корпорацією «Ситґо». Варто зазначити, що головний пакет цінних паперів цієї мережі знаходиться в руках уряду Венесуели.

Чи не тому деякі оглядачі припускають, що таке рішення компанії стало наслідком останнього виступу президента Венесуели Хьюґо Чавеза на сесії Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку минулого місяця. У своїй промові Чавез назвав президента Буша «дияволом». Мережу продовольчих крамниць "Seven Eleven" в Америці знає кожен. У будь-який час дня чи ночі тут можна не лише придбати харчі чи випити гарячу каву. Поруч мало не з кожною крамницею, а їх загалом у світі нараховується 30 тисяч, працюють заправні станції. Останні 20 років поставником бензину для них служила венесуельська урядова корпорація «Ситґо». Нині партнерству надійшов кінець. Дехто пов'язує це політичне напруження, яке виникло між США та Венесуелою, з виступом Чавеза в ООН, який заявив таке: «Учора тут був диявол. Саме тут. Саме тут. І навкруги все ще пахне сіркою».

Багатьох в ООН ці слова здивували або ж попросту насмішили. А уповноважений США в ООН Джон Болтон незадоволено відреагував: «Ми не збираємося обговорювати такі нісенітниці на міжнародному рівні». Утім, риторика коментарів президента Венесуели не залишилася поза увагою споживача. Скажімо на південному Заході багато ділерів Ситґо склали вину за зниження до 25 відсотків продажу пального саме на Чавеза, відомого критика Америки і великого друга президентів Куби Фіделя Кастро та Ірану Махмуда Ахмадінеджада. А місцевий політик Джеррі Мекдермот з Бостона почав вимагати заміни відомої на все місто реклами «Ситґо»: «Мені як демократу відомо, що багато людей розчаровані президентом і його політикою. Однак не раджу зачіпати при цьому цілу країну. Гадаю, Чавез переступив межу, коли в Нью-Йорку, на нашій землі, назвав Джорджа Буша дияволом», - сказав він.

Тим часом мережа «Севен-ілевен», яка щороку продавала пальне на суму в два мільярди доларів, підписала контракт на продаж своєї власної марки бензину з базованою в Каліфорнії компанією "Tower Energy". Утім анналісти вважають, що певний спад показників продажу після висловлених президентом Венесуели коментарів не призведе до повного бойкоту «Сітґо». Бо за даними служби інформації, більшість споживачів керуються при купівлі товарів не політичними, а радше меркантильними міркуваннями.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG