Спеціальні потреби

У Свердловська хочуть відібрати «Інтерсплав»


Якщо ви володієте бізнесом, який дає прибутки, то рано чи пізно у вас його спробують відібрати. Таке правило продовжує діяти в Україні. У шахтарському містечку Свердловськ “чорні рейдери” намагаються захопити прибуткове підприємство «Інтерсплав». Ниточки ведуть до столичного Міністерства промислової політики і вище – на віце-прем'єрський рівень нового українського уряду.

На заводі є план дій на випадок силового захоплення підприємства. Якщо дійде до цього, кожен вийде на свій пост оборони, тримаючи в руці так званий шпур – металеву палицю для плавильних печей. Металургам «нтерсплаву» є що втрачати – як керівництву, що працює за відсоток від прибутку, так і рядовим членам колективу, де середня зарплата перевищує 2 тисячі гривень на місяць.

Як твердить гендиректор «Інтерсплаву» Віктор Болденков, якщо наміри захоплення заводу здійсняться, то підприємство, що сьогодні діє легально і відкрито, ніби зникне з карти України, а мільйони гривень, які зараз ідуть в бюджет шахтарського містечка Свердловськ, потечуть на чиїсь одноосібні рахунки:

«Ми знаємо, що буде з цим заводом, якщо його заберуть. Весь менеджмент перейде в Донецьк або Київ, усі операції з купівлі й продажу продукції стануть непрозорими. Людей скоротять, удвічі скоротять і їхню зарплату, бо на подібних підприємствах зарплата удвічі або й втричі нижча, ніж в нас. Тут буде озброєна охорона хлопчиків з автоматами, сюди щось будуть ввозити і щось звідси вивозити. Більше ніхто нічого не знатиме. Ніякого прибутку, жодних соціальних фондів, нічого цього не буде. Тут буде близько 150 рабів, які працюватимуть, не знаючи, для чого й на кого, на якихось темних залаштункових осіб».

Болденкову, що керує підприємством 17 років, уже випадало відбивати кримінальні наскоки на завод. Колись їх вдалося припинити, знайшовши інвестора в Іспанії: іспанські співзасновники були недосяжні для таких традиційних методів бандитських «наїздів», як праска чи погрози родичам по телефону. Сьогодні ж методи змінились. Щоб перехопити контроль над ласим шматком власності, вдаються до підробки документів і підкупу суддів.

Ці методи «Інтерсплаву» вже довелося випробувати на собі. Щоб вивести з гри заводське керівництво, якому належить 17% від статутного фонду підприємства, загарбники почали фальсифікувати документи. У березні газета «Урядовий кур'єр» надрукувала заяву про нібито загублені установчі документи спільного підприємства «Інтерсплав». У квітні, на підставі цієї свідомо неправдивої публікації, Господарський суд Києва постановив зареєструвати «Інтерсплав» по-новому, але вже не в Свердловську, а в Києві, і не як спільне підприємство, а як товариство з обмеженою відповідальністю. Як відомо, на відміну від СП, де рішення приймаються одноголосно, у товаристві з обмеженою відповідальністю все вирішує той, в кого більше половини голосів. Тепер рейдерам залишається проголосувати за звільнення керівництва – і завод їхній, каже Болденков:

«Це класична схема, яка описана в літературі, етапів захоплення підприємства. Вони йдуть за цілком класичною схемою!»

Обурення гендиректора зрозуміле. Саме він 17 років тому піднімав з руїн цей завод алюмінієвих сплавів, що був одним з найгірших у колишньому СРСР, а тепер виробляє продукції на 250 мільйонів гривень на рік. Він привів сюди інвестора і, здійснивши тотальне технічне переобладнання, добився того, що сплави заводу, єдиного з країн СНД, зареєстровані на Лондонській біржі металів, а свердловський алюміній купують такі автомобільні гіганти, як «Тойота» і «Ніссан».

Не хоче втрачати завод – одне з небагатьох працюючих у місті підприємств – і свердловське керівництво. Це курка, що несе золоті яйця. Тому й не дивно, що з'являються люди, які прагнуть прибрати завод до рук, аби він працював на їхні меркантильні інтереси, - каже міський голова Олександр Шмальц:

«Як член Партії регіонів, я звертатимусь до лідера нашої партії Віктора Федоровича Януковича, а також до Андрія Петровича Клюєва, щоб допомогли з вирішенням проблем заводу «Інтерсплав». Це завод прибутковий, цей завод потрібен місту, потрібен області, потрібен державі…»

Хтозна, чи матимуть звернення ефект. Гендиректор «Інтерсплаву» вважає замовником захоплення його підприємства столичного чиновника – заступника міністра промислової політики України Віктора Баранчука. Проте в містечку подейкують, що ниточка тягнеться ще вище. На успішне підприємство, перешіптуються свердловчани, накинув оком сам віце-прем'єр нового українського уряду Андрій Клюєв. Високопоставлений регіонал уже володіє Артемівським заводом кольорових металів. І якщо вдасться підім'яти під себе й «Інтерсплав», це буде майже повна монополія – 80% вторинної кольорової металургії в Україні. Тоді ще багатшою стане донецька буржуазія і ще біднішим – Донбас та вбоге шахтарське містечко Свердловськ.

XS
SM
MD
LG