Спеціальні потреби

Британія запобігла потужним авіа терактам


Британські спецслужби заявили, що вони попередили терористичний напад у кількох пасажирських літаках, які направлялися з Великобританії до Сполучених Штатів. У зв'язку з цим арештовано 21 людину.

І хоча розслідування цієї справи ще триває, американські представники не виключають, що за спробою підірвати літаки стоїть терористична організації «Аль-Кайда». Представники розвідувальних агентств кажуть, що арештовані планували перенести вибухівку у ручному багажі на борт щонайменше 10 літаків американських авіакомпаній, таких як ‘‘Юнайтед’’, ‘‘Амерікан’’ і ‘‘Континентал Ейрлайнз’’. Вибухівка мала бути у рідкому стані, щоби її не могли виявити детектори. Підірвати літаки зловмисники думали у повітрі під час трансатлантичного перельоту.

У зв'язку з терористичною загрозою в аеропортах Європи і Сполучених Штатів посилено безпеку, а саме скасовано чимало рейсів і обмежено кількість предметів, які можна брати зі собою на борт лайнерів. Міністр внутрішніх справ Великобританії Джон Рід каже, що загроза була дійсно серйозною. «У разі реалізації цієї змови, кількість загиблих невинних цивільних була б безпрецедентною», - говорить він.

На прес-конференції у четвер міністр юстиції США Альберто Ґонзалес привітав британські спецслужби і поліцію з успішним розкриттям змови. Він також звернувся до громадян бути обережними і негайно доповідати про підозрілу активність. «Сьогоднішні дії є нагадуванням, що загроза є реальною, і що у нас є смертельний ворог, який прокидається щоранку, вигадуючи нові засоби як вбити невинних чоловіків, жінок і дітей, які мріють щоночі про те, як завдати шкоди свободолюбним країнам», - каже Ґонзалес.

Водночас помічник міністра внутрішньої безпеки США Кир Говлі радить людям, які подорожують, вдатися до кількох простих засобів, аби скоротити час очікування у довгих чергах на реєстрацію. «Розвантажте валізи. Якщо ви дозволите працівникам безпеки чітко бачити, що у багажі, ви зможете пройти без проблем», - радить він.

Чимало пасажирів, які подорожували з Чикаго, Бостона і Нью-Йорка були змушені змінити плани після того, як американські авіалінії скасували у четвер три рейси до Лондона.

XS
SM
MD
LG