Спеціальні потреби

НСНУ веде переговори з новою коаліцією


В Україні розпочався черговий раунд коаліційних переговорів. Цього разу між так званою антикризовою коаліцією та фракцією Наша Україна. Українські ЗМІ повідомляють, що ці переговори почалися безпосередньо у секретаріаті Президента. Про деталі переговорів розмовляв Ігор Гулявий з нашою київською кореспонденткою Вікторією Сюмар.

ІГ: Вікторіє, чи дійсно таки переговори відбуваються, і про що там йде мова?

ВС: Так, це така майже детективна історія, коли спочатку зранку в деяких виданнях з’явилася інформація про те, що до секретаріату Президента приїхали не лідери фракцій, як це планувалося раніше, а ціла делегація від фракції регіонів, яка складається з чотирьох людей. Від Президента там ніби-то присутні голова секретаріату Рибачук, прем’єр-міністр Єхануров, а також голова політради НСНУ Роман Безсмертний. Також присутній там Олександр Мороз. Мова іде якраз про створення широкої коаліції, а, говорячи прямо, мова іде про приєднання Нашої України до коаліції регіонів, соціалістів та комуністів. Як пізніше з’ясувалося, це правда. Офіційно про це повідомила фракція регіонів. Зараз багато журналістів є тут біля секретаріату Президента. Тут стоїть авто із номерами 002, які належать голові Верховної Ради, і, до речі, достроково, навіть, закрив засідання уряду Юрій Єхануров, поїхавши на ось ці перемовини. Результатів їх ще конкретних немає.

ІГ: Чи вся фракція Наша Україна підтримує ідею входження до коаліції Януковича, Мороза та Симоненка?

ВС: Позиція фракції з цього приводу невідома. Оглядачі зауважили, що не присутній там, власне кажучи, один із лідерів Нашої України Петро Порошенко. Як відомо, вчора він чимало заявляв про необхідність перевиборів, необхідність розпуску парламенту, і очевидно, в Нашій Україні буде дуже складна дискусія з цього приводу. Там є багато людей, для яких питання перебування в одній коаліції з комуністами є неприйнятним – група Народного руху, наприклад. Відповідно, це питання ще не вирішувалося на фракції. Але щойно, Блок Юлії Тимошенко виголосив заяву, у якій закликав Нашу Україну не йти, як там сказано, у «спільну могилу, яка закінчиться втратою державності України», і не приєднуватись до цієї антикризової коаліції; не створювати, жодним чином, широких коаліцій.

ІГ: Сьогодні стало відомо, що лідер комуністів Петро Симоненко полетів до Москви. Яка мета цієї поїздки?

ВС: Це так само дуже втаємничена історія. Видання Української правди, зокрема, повідомило про те, що підготовлено рейс для Симоненка, який ніби-то їде до столиці Російської Федерації, але нічого у Партії з цього приводу не повідомляли. Потім з’ясувалося, що Симоненко таки дійсно відбув до Москви, і що там він планує переговори із російським керівництвом. Про це, зокрема, повідомила пізніше його прес-служба. Ніби-то ці переговори стосуватимуться енергетичних питань і, звичайно, обговорення політичної ситуації, яка склалася в Україні. Особливих подробиць з цього приводу невідомо, але завжди в Україні була поширена така думка, що Симрненко має добрі зв’язки у Москві, зокрема, через свого колегу, через лідерів комуністичної партії Росії, які, як відомо, тісно співпрацюють з російським керівництвом. Очевидно, що справа буде іти про останні події в Україні.

  • 16x9 Image

    Ігор Гулявий

    Народився на Ярославщині. Депортований до колишньої Східної Пруссії. Закінчив Варшавський університет: магістр української філології (1970), доктор гуманіарних наук (1978). Після прибуття до США працював у шкільництві і в українській пресі («Українські вісті», Детройт).У «Голосі Америки» з 1983 року. На радіо працював ведучим програми, продюсером і журналістом. Протягом останніх кількох років працює для інтернет-сторінки Української служби. 
XS
SM
MD
LG