Спеціальні потреби

Колишнiй посол Пайфер коментує затвердження Єханурова


У Вашингтоні ведуться не менш запеклi дискусії щодо ситуації в Україні ніж у Києві. З проханням прокоментувати призначення Юрія Єханурова на посаду прем'єр-міністра ми звернулись до колишнього посла США в Українi Стівена Пайфера, якого зокрема попросили сказати кiлька слiв про неоочiкавану у цьому зв`язку спiвпрацю мiж президентом Ющенком та головою партiї «Регiонiв» Януковичем. Вiн сказав, що досягнення кінцевої мети iнколи вимагає сформування найнесподiванiших полiтичних альянсiв:

«Я погоджуюсь, що коли б ви два-три тижнi тому запитали людей, вони б сказали, що це доволi дивний альянс. Однак в Америцi є прислiв`я, що полiтика iнколи породжує неочiкуванi партнерства i що часом треба простягнути руку опозицiї. I у мене тут є два зауваження. По-перше, я вважаю, той факт, що президент Ющенко простягнув руку пану Януковичу свiдчить про те, наскiльки важливим для пана Ющенка було затвердження Юрiя Єханурова. Вiн не хотiв, щоб ситуацiя залишалася невизначеною, щоб боротьба продовжувалася. По-друге, то мiг бути, з тактичної точки зору, ретельно обдуманий крок. Для мене, наприклад, важливо, якою буде полiтика наступних тижнiв i мiсяцiв. Президент Ющенко ще пiд час помаранчевої революцiї чiтко заявив: Україна буде демократичною, вона матиме ринкову економiку, в якiй українцi реалiзовуватимуть свої мрiї i Україна буде сучасною європейською державою. I якщо пан Ющенко продовжуватиме цей курс, тодi я нiчого проблематичного в нинiшньому союзi не бачу».

Коментуючи призначення Юрiя Єханурова на посаду глави уряду, посол Пайфер сказав, що бачить в ньому три дуже важливi переваги -- по-перше, вiн добре розумiється на економiцi i знає, що треба робити для її реформування. По-друге, його бачення того, що потрiбно зробити в економiцi, повнiстю спiвпадає з баченням президента Ющенка, i, по-третє, пан Єхануров не є контроверсiйною полiтичною постаттю, у нього немає полiтичних ворогiв i якраз така людина в складнiй передвиборчiй атмосферi в Українi могтиме досягнути чи не найбiльше.

Посол Пайфер сказав, що вiн також надiється, що нова команда Ющенко-Єхануров надасть довгоочiкуваної стабiльностi iнвестiйному клiмату в Українi.

А щодо краху альянсу мiж Ющенком i Юлiєю Тимошенко Стівен Пайфер визнав, що багато людей цим розчарованi, однак підкреслив, що водночас залишаються сподiвання, що вони далi спiвпрацюватимуть задля реалiзацiї тих великих завдань, якi вони поставили перед собою пiд час помаранчевої революції.

  • 16x9 Image

    Мирослава Ґонґадзе

    Керівниця мовлення Голосу Америки у Східній Європі. На додаток до праці на «Голосі Америки», часто виступає як експерт із питань України, Східної Європи та свободи слова на пострадянському просторі. Статті Мирослави друкуються на шпальтах таких світових видань, як Wall Street Journal, Washington Post, NPR, Journal of Democracy. Мирослава є співавтором науково-публіцистичної роботи «Розірваний нерв» про протестний рух в Україні 2000-2004 років.

    З освітою правника, здобутою у Львівському державному університеті, має великий досвід роботи в галузі журналістики та зв'язків із громадськістю. Працювала журналістом, редактором, продюсером, керівником медіа-кампаній в Україні та США у низці політичних і медійних організацій, у тому числі RFE/RL, Інтерньюз, IRI, NDI.

    Серед іншого – Мирослава також здобула освіту у Гарвардському університеті за стипендією Фундації Німана (2018-2019 рр.), була дослідником Університету Джорджа Вашингтона (2003) та володарем стипендії Рейгана-Фасела Національного фонду за демократію (2001). «За видатний внесок у розвиток журналістики, активну громадянську позицію та професійну майстерність» Мирослава Ґонґадзе нагороджена Орденом княгині Ольги.

    Інформувати, поєднувати й об’єднувати людей та ідеї, надихати – такою Мирослава бачить свою місію.

    У вільний від роботи час, якщо такий з’являється, захоплюється подорожами, мистецтвом, фотографією.

    Має дорослих доньок-близнюків Нану та Саломе.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG