Спеціальні потреби

Посилити тиск на режим Лукашенка та запровадити секторальні санкції закликали на слуханнях в Сенаті про політику США щодо Білорусі


Сенатор-демократ Боб Менендез
Сенатор-демократ Боб Менендез

35 тисяч затриманих, 3 тисячі політично вмотивованих кримінальних справ, тисячі випадків побиття та тортур, щонайменше 10 смертельних випадків, повязаних з протестною діяльністю – такі цифри озвучила лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська під час слухань в Сенаті щодо політики США по відношенню до Білорусі. Тихановська привітала санкції Заходу проти режиму Лукашенка, зауваживши, втім, що реакція міжнародної спільноти на дії білоруської влади була «поетапною, спорадичною та часто символічною». Так, лідерка білоруської опозиції закликала США, Європу та інших союзників діяти більш рішуче:

«Я закликаю Сполучені Штати розширити санкції проти ставлеників Лукашенка, які фінансують режим, у тому числі проти таких компаній як «Білоруськалій» та нафтопереробний комбінат. Визначити джерела міжнародного фінансування режиму та вдарити по ним. Обговорювати кризу в Білорусі під час міжнародних подій на високому рівні, як-то саміт «Великої сімки», саміт НАТО, ЄС та зустрічі американського та російського лідерів та запросити білоруські опозиційні сили взяти у них участь».

На слуханнях особливу увагу приділили ситуації зі свободою слова. Виконавчий директор «Радіо Свобода» Джеймі Флай розказав американським законодавцям, в яких ворожих умовах доводиться незалежним ЗМІ працювати в Білорусі:

Режим Лукашенка намагається розширити свій тиск на ЗМІ, додаючи нові поправки про діяльність ЗМІ, які фактично криміналізують журналістику
Виконавчий діректор "Радіо Свобода" Джеймі Флай

«Велика кількість журналістів, які працюють за нашим завданням у Білорусі, за останні кілька тижнів зазнали утисків, були затримані, ув’язнені, позбавлені акредитації. У 2020-2021 роках журналісти провели загалом 118 днів у тюрмі. Наш сайт був заблокований з минулого серпня, ми покладаємось на соцмережі…І під атакою не лише журналісти «Радіо Свобода». Багато інших новинних організацій стали мішенями. Повідомляють, що 34 працівників ЗМІ перебувають за гратами, чи затримані чи вже відбувають покарання. В офісах «БЕЛСАТ» та Tut.by були проведені обшуки…Режим Лукашенка намагається розширити свій тиск на ЗМІ, додаючи нові поправки про діяльність ЗМІ, які фактично криміналізують журналістику».

Флай також вказав на підтримку Лукашенка з боку Росії у його спробах здійснювати контроль над ЗМІ:

«У перші місяці протестів на запит Лукашенка Кремль вислав російських пропагандистів з державних російських каналів, щоб допомогти білоруським державним телеканалам, тому що багато журналістів тоді почали звільнятися».

Про небезпеку відносин режиму Лукашенка та Путіна говорила також і посолка США в Білорусі Джулі Фішер, яка хоч і була затверджена на посаді в Сенаті, досі через неможливість отримати білоруська візу, виконує свої обов’язки на відстані.

Поки Лукашенко залишається при владі, Білорусі загрожує поглинання Росією в рамках Договору про створення Союзної держави Росії і Білорусі
Джулі Фішер

«Думаючи лише про себе та своїх ставлеників, Лукашенко послідовно віддає суверенітет Білорусі Росії заради своєї особистої користі з того часу, коли він прийшов до влади понад чверть століття тому. Білоруський народ занепокоєний бажанням Кремля підірвати їхній суверенітет та незалежність, як і ми також. Поки Лукашенко залишається при владі, Білорусі загрожує поглинання Росією в рамках Договору про створення Союзної держави Росії і Білорусі з жахливими наслідками для білоруського народу, для його голосу, його представництва, його культури та ідентичності».

Джулі Фішер запевнила, що американська адміністрація працює над прийняттям потужних цільових санкцій проти режиму, включаючи видання нового Президентського указу щодо Білорусі.

До посилення санкційного режиму та здійснення низки конкретних кроків з боку США під час слухань закликав член Сенатського комітету з міжнародних відносин демократ Боб Менендез:

У партнерстві з Європою адміністрація США повинна запровадити санкції проти Центрбанку Білорусі, проти зовнішнього боргу Білорусі та проти енергетичної та калійної індустрій
Сенатор-демократ Боб Менендез

«Прийняті США санкції проти 9 білоруських компаній – позитивний розвиток. Але це не дуже змінило розрахунки Лукашенка. У партнерстві з Європою адміністрація США повинна запровадити санкції проти Центрбанку Білорусі, проти зовнішнього боргу Білорусі та проти енергетичної та калійної індустрій. Настав час посилити тиск».

Менендез закликав надати безумовну підтримку білоруській опозиції, оскільки Лукашенко повинен побачити, що міжнародна спільнота не сприймає його як легітимного президента. Так, вважає сенатор, лідери білоруської опозиції повинні бути запрошені на саміт Великої сімки, який пройде наступного тижня у Великій Британії.

Сенатор закликав також до широкомасштабного розслідування справи примусової посадки літака авіаліній Raynair, коли був затриманий опозиційний журналіст Роман Протасевич:

Я підтримую блокування білоруських рейсів до Європи. ЄС також повинні розглянути можливість недопущення білоруських суден у свої порти
Сенатор-демократ Боб Менендез

«Я підтримую блокування білоруських рейсів до Європи. ЄС також повинні розглянути можливість недопущення білоруських суден у свої порти».

Нерішуча відповідь у цій справі надсилає чітких сигнал автократичним режимам по всьому світові – відкрився сезон полювання за демократичними активістами, додав сенатор.

Читайте також: "Лідерка білоруської опозиції закликала США запровадити санкції проти посібників Лукашенка - Білий дім готує заходи"

  • 16x9 Image

    Наталія Леонова

    Ведуча, репортер і редактор української служби "Голосу Америки". Перед тим, як приєднатися до команди "Голосу Америки" у 2003 році, працювала юристом в одній із київських юридичних фірм. Також координувала діяльність шведської гуманітарної організації, яка займається реабілітацією хворих українських дітей. Здобула магістерський диплом з міжнародного публічного права Київського інституту міжнародних відносин. Захоплюється йогою.  

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG