Спеціальні потреби

Туреччина заявляє, що захопила сирійське місто в рамках військової операції


Місцеві мешканці евакуюються через зіткнення на кордоні Туреччини та Сирії
Місцеві мешканці евакуюються через зіткнення на кордоні Туреччини та Сирії

Міністерство оборони Туреччини заявило, що турецькі війська захопили Рас Аль-Айн в рамках військової операції. Рас Аль-Айн - стратегічно важливе місто в Сирії поблизу турецького кордону. Курдські сили заперечують захоплення території і заявляють, що утримують контроль в поселенні, повідомляє АР.

В п‘ятницю американських військові потрапили під обстріл з турецьких позицій в районі Кобані, повідомили в Пентагоні. «Вибух стався за декілька сотень метрів від місця поблизу Зони передбаченої механізмом безпеки, де, як туркам було відомо, присутні американські сили, - заявив капітан ВМС США Брук Девальт, додавши, - жоден військовий не постраждав. Сили США не виводяться з Кобані».

Посадовці США засудили вторгнення Туреччини у північні регіони Сирії, контрольовані курдами.

«Ми виступаємо проти і дуже розчаровані рішенням Туреччини провести одноосібне вторгнення до північної Сирії», - заявив очільник Пентагону Марк Еспер пресі у п‘ятницю.

ЄС, НАТО та лідери арабських держав, а також правозахисні організації, засудили турецький наступ і попереджають Анкару не посилювати і без того потужну гуманітарну кризу. У Туреччині проживає близько чотирьох мільйонів сирійських біженців. Ердоган говорить, що настав час їм повертатися до дому.

Президент США Дональд Трамп відмежувався від турецької наступальної операції проти курдів у Сирії.

"Сьогодні зранку Туреччина, член НАТО, вторглась до Сирії. Сполучені Штати не підтримують цей напад і чітко зазначили Туреччині, що ця операція - погана ідея", - йдеться у заяві Трампа, оприлюдненій Білим домом, повідомляють ЗМІ.

Курди відігравали важливу роль в якості союзників США у протистоянні Ісламській державі.

Напад розпочався після того, як президент США Дональд Трамп оголосив про припинення підтримки курдів.

"Настав час нам вибратись із цих дурних нескінченних воєн, чимало з яких мають племінних характер, і повернути наших солдат додому. Ми будемо боротися там, де нам вигідно, і боротись лише до переможного кінця", - написав Трамп у Twitter у понеділок вранці.

Дивіться також: Операція Туреччини в Сирії: розвиток подій. Відео

Операція Туреччини в Сирії: розвиток подій. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG