Спеціальні потреби

Через коронавірус рівень безробіття в США може сягнути 20%


За останній тиждень кількість людей, які звернулися до місцевих відділів Міністерства праці США та повідомили про те, ще вони втратили роботу, збільшилося на 70 тисяч. Ще два тижні тому приріст за тиждень складав лише 4 тисяч. Про це 19 березня повідомило Міністерство праці. «Це збільшення – прямий наслідок поширення COVID-19. Багато штатів звітують про збільшення звільнень в таких сферах, як готельний та складський бізнеси, ресторани, бари, транспортні послуги», - зазначається в повідомленні.

Всього за останній тиждень підрозділи американського Міністерства праці отримали 281 000 повідомлення про звільнення (для порівняння з 7 по 14 березня цей показник складав 211 тисяч). Цифри, які отримало Міністерство праці за минулий тиждень, наближаються до найвищого показника (299 тисяч), який був зафіксований у вересні 2017-го.

В той же час роботодавці по всій Америці продовжують звільняти робітників, скорочувати зміни, або переводити співробітників на часткову зайнятість. Про це повідомляє The Wall Street Journal. За даними видання, вже більше 3,6 тис. людей, більшість з яких працюють у сферах відпочинку та дозвілля, були звільнені. Наприклад, тільки в Кентуккі на виплати через втрату роботи за минулих тиждень подалось 9 тис. осіб. Зазвичай цей показник складає 2 тис. осіб.

Про негативні тенденції на ринку праці, які спостерігаються через коронавірус та можуть погіршитися, говорять і в Білому Домі. Через пандемію безробіття в США може сягнути 20%, якщо не будуть застосовані заходи, запропоновані Адміністраціє Дональда Трампа. Про це на зустрічі з сенаторами заявив Стівен Мнучин, міністр фінансів США.

Кевін Гассетт, колишній очільник Ради економічних консультантів Білого Дому, в свою чергу, повідомив в інтерв’ю CNN, що в квітні ринок праці може втратити 1 млн робочих місць. Ці цифри є безпрецедентними для США з часів Другої світової війни. «Ми думаємо, що кількість робочих місць на початку квітня скоротиться на 1 мільйон чи близько цього. І якщо це станеться, ми будемо свідками найбільшого падіння цього показника, яке ми коли-небудь бачили».

Інститут економічної політики США поширив свій прогноз, в якому зазначається, що до літа 3 мільйони американців втратять роботу.

В той же опитування, яке було оприлюднено NPR, PBS NewsHour та Marist показує, що 18% американських працівників вже втратили свою роботу, або їхні робочі години були скорочені. В опитуванні взяло участь 835 респондентів. Воно було проведено 13-14 березня, після того як фондовий ринок продовжив рекордне падіння.

Експерти, в свою чергу, проводять паралелі з кризою 2008-го року. Тоді звільнення почалися в липні 2008-го і досягнули найвищого рівня в березні 2009. Пік був досягнутий лише після того, як Конгрес затвердив Акт відновлення та реінвестицій, пояснює Джесіка Рабе, співзасновниця DataTrek Research. «Саме тому правильний розмір пакету стимулювання – це ключ для стабілізації економіки під час кризи, яка викликана COVID-19», - переконана вона.

Нагадаємо 18 березня Сенат підтримав законопроект, який передбачає надання $104 млрд для пом’якшення наслідків пандемії. Кошти будуть використані на безкоштовне тестування, оплату лікарняних та збільшення видатків на сферу соцзахисту. Тим часом в Білому домі продовжують обговорювати додаткові засоби для стимулювання економіки. Мова йде про третій пакет допомоги, бюджет якого може перевищити трильйон доларів. Частина цих коштів може бути використана на пряму фінансову допомогу усім американцям.

Дивіться також: Як Ковід-19 впливає на економіку. Відео

Як Ковід-19 впливає на економіку. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG