Спеціальні потреби

США вказали Китаю закрити консульство в Х‘юстоні


22 липня пожежники приїхали на виклик стосовно вогню у дворі консульства Китаю в Х’юстоні
22 липня пожежники приїхали на виклик стосовно вогню у дворі консульства Китаю в Х’юстоні

Уряд США вимагає від Китаю припинити діяльність консульства країни в американському Х‘юстоні. Речниця Державного департаменту США Морган Ортагюс пояснила таке рішення Держдепу необхідністю «захистити права інтелектуальної власності та приватні дані Америки».

Вона додала, що «США не будуть миритись з порушенням американського суверенітету з боку Китаю та залякуванням наших людей, так само, як ми не миримось із несправедливими торговельними практиками КНР, крадіжкою американських робочих місць та іншою обурливою поведінкою».

Ввечері у вівторок місцева поліція прибула на виклик через дим, який йшов із двору консульства. Пожежники не отримали доступу на територію консульства. Місцеві ЗМІ поширили відео, на якому видно, що на території диппредставництва, ймовірно, палили папери.

Китайська влада назвала вказівку про закриття консульства порушенням міжнародного права. «Китай рішуче засуджує такі обурливі і невиправдані дії, що саботують відносини Китаю та США. Ми закликаємо США негайно скасувати це помилкове рішення», - йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Китаю.

Речник МЗС Китаю заявив, що США дали три дні на те, щоб закрити консульство у техаському місті.

Напруга у відносинах між США та Китаєм зросла після того, як у вівторок Міністерство юстиції США звинуватило двох китайців у хакерському нападі на комп‘ютерні системи компаній, які працюють над розробкою вакцини проти коронавірусу.

Раніше президент США Дональд Трамп неодноразово критикував политіку Китаю в торговельній сфері.

На початку цього місяця директор ФБР Крістофер Рей звинуватив Китай у масштабній крадіжці персональних даних американців.

Дивіться також: У Сенаті США зареєстрували проект резолюції проти включення Росії до G8 чи участі Москви у зустрічах G7. Відео

XS
SM
MD
LG