Спеціальні потреби

В ООН закликали розслідувати повідомлення про порушення прав людини в Афганістані


Кабул, 23 серпня 2021 року
Кабул, 23 серпня 2021 року

З Афганістану надходять повідомлення про порушення прав людини з боку Талібану, заявила голова ООН з питань прав людини Мішель Башеле у промові на засіданні Ради ООН із захисту прав людини 24 серпня.

Зокрема, вона наголосила на повідомленнях про страти громадян та службовців сил безпеки Афганістану, залучення дітей до війська та репресії проти опонентів.

Башеле закликала до «прозорого та швидкого» розслідування повідомлень про порушення прав людини а також звернулась із пропозицією створити міжнародний механізм для моніторингу ситуації в Афганістані і обіцянок Талібану.

Башеле назвала повагу до прав і свобод жінок та дівчат з боку Талібану «основоположною червоною лінією».

Раніше Талібан заявляв про повагу до прав жінок «в рамках ісламського закону», але у вівторок виступив із заявою про те, що жінкам варто не ходити на роботу з огляду на питання безпеки.

У вівторок Світовий банк оголосив, що припиняє доступ Афганістану до коштів установи. Раніше подібне рішення прийняв Міжнародний валютний фонд. Рішення було прийняте з огляду на «недостатню ясність в міжнародній спільноті» щодо визнання влади Талібану в країні.

Протягом свого першого перебування при владі, з 1996 по 2001 роки, Талібан здійснював керівництво за суворою інтерпретацією Шаріату. В країні відбувались страти, злодіям ампутували кінцівки, жінкам забороняли працювати чи вчитись і змушували носити бурку.

Дивіться також: Історія появи прапора України над ООН якої ви не чули

Історія появи прапора України над ООН якої ви не чули
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:57 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG