Спеціальні потреби

Столтенберґ вказує на затримки і невиконані обіцянки в допомозі НАТО Україні


Єнс Столтенберґ на засіданні Парламентської асамблеї НАТО в Софії в Болгарії 27 травня окреслював головні завдання альянсу, втілення яких узгоджуватимуть на саміті НАТО у Вашингтоні в липні.
Єнс Столтенберґ на засіданні Парламентської асамблеї НАТО в Софії в Болгарії 27 травня окреслював головні завдання альянсу, втілення яких узгоджуватимуть на саміті НАТО у Вашингтоні в липні.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ сказав, що хоча країни альянсу забезпечують 99% допомоги для оборони Україна, останні місяці показали, що союзники не виконали всі обіцянки і допомога була позначена затримками.

Він назвав недостатньою міжнародну підтримку України і закликав спільноту, насамперед держави альянсу, виправляти це становище.

...ці перерви, ці затримки у військові допомозі призвели до реальних наслідків.
Єнс Столтенберґ

Єнс Столтенберґ промовляв 27 травня в болгарській столиці Софії на засіданні Парламентської асамблеї НАТО - зібранні парламентарів країн альянсу і багатьох держав партнерів включно з українською делегацією.

“Коли йдеться про військову допомогу, то майже вся вона надходить від країн НАТО. 99% військової підтримки Україні надають союзники НАТО. І завдяки цій підтримці українці змогли визволити 50% території, яку Росія захопила на початку війни”, - підкреслив він, сказавши, що ще більше коло держав світу надає гуманітарну й економічну допомогу.

Керівник НАТО також сказав, що завдяки підтримці Україна змогла завдати загарбникам великих втрат, потопити багато російських кораблів у Чорному морі і відкрити коридор для експорту збіжжя тощо.

Невиконані обіцянки

“Проблема втому, що впродовж останніх місяців ми не надали Україні те, що обіцяли. Сполучені Штати витратили шість місяців на узгодження нового набору допомоги. Європейські союзники, які обіцяли 1 мільйон артилерійських набоїв, не забезпечили навіть близько до тієї кількості амуніції для України”, - заявив Єнс Столтенберґ.

Він окремо нагадав, що лише одна Німеччина досі відгукнулася з наданням додаткової установки “Патріот”, у відповідь на термінові заклики президента Зеленського допомогти з протиповітряною обороною.

“І, звичайно ж, ці перерви, ці затримки у військовій допомозі призвели до реальних наслідків. Це не академічні теорії. Факт в тому, що коли вони не мають протиповітряної оборони, не мають обіцяного постачання, то українцям важко захищати землю”, - наголосив Столтенберґ.

Єнс Столтенберґ подякував США за нещодавнє виділення 60 мільярдів доларів на подальшу допомогу і повідомив, що “допомога знову почала надходити”, але підкреслив, що НАТО на липневому саміті у Вашингтоні має узгодити способи більш сталої “інституційно структуризованої підтримки”.

“Спеціальні, короткотермінові, добровільні оголошення – це добре, але в довгостроковій перспективі нам потрібна більш передбачувана, сильніша підтримка України, а тому, я вважаю, що правильно було б узгодити більшу роль НАТО в наданні такої підтримки”, - повідомив він.

Відповідаючи на питання в Софії, Столтенберґ повторив думку Україна має право застосовувати надану зброю по цілях на російській території, підкресливши, що Росія веде агресію, а українці мають право захищатися відповідно до Статуту ООН та інших міжнародних законів.

“Коли ми передаємо зброю Україні, то вона вже не наша - це українська зброя”, - сказав генеральний секретар, наголосивши, що альянс не вважає себе учасником війни, а лише допомагає Україні оборонятися.

Китай, Іран і Північна Корея допомагають Росії воювати

Генеральний секретар НАТО наголосив, що головним регіоном діяльності альянсу є північноатлантичний простір Америки і Європи, але зауважив, що безпека є глобальним явищем і зауважив, що російську війну на європейському континенті підтримують країни Азії.

“Найважливішими постачальниками і прибічниками війни Росії в Україні в Європі є країни Азії. Китай підтримує російську воєнну економіку, постачаючи обладнання подвійного призначення, ставши найважливішим торговельним партнером. Китай на жодному етапі не засуджував вторгнення Росії в Україну. Китай активізував економічні торгові відносини з Росією. 90% мікроелектроніки, яку Росія отримує, надходить з Китаю. І ці мікропроцесори, мікроелектроніка – це обладнання Росія використовує для виготовлення ракет, бойових танків, літаків, які потім використовували для ведення групи війни проти України”, - сказав Єнс Столтенберґ.

Іншим важливим постачальником для російської війни генеральний секретар назвав Іран, який надає дрони, а також допоміг збудувати новий завод для виготовлення дронів у Татарстані в Росії.

“А Північна Корея забезпечила Росії понад 1 мільйон набоїв, артилерійських боєприпасів в обмін на те, що Росія допомагає Північній Кореї та Ірану розробляти їхні ракетні і ядерні програми”, - повідомив генеральний секретар НАТО.

З огляду на це Столтенберґ підкреслив важливість партнерства НАТО з країнами азійсько-тихоокеанського регіону такими як Японія, Південна Корея, Австралія.

Дивіться також:

За допомогою коміксів розповідати воєнні історії: видавництво “UA Comix”. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG