Спеціальні потреби

Фахівці ООН підтвердили застосування північнокорейської ракети проти України


Після вторгнення в Україну 2022 року Росія пожвавила співпрацю з Північною Кореєю, і північнокорейський керівник Кім Чен Ин відвідав місто Владивосток для зустрічі з Владіміром Путіним 13 вересня 2023 р.
Після вторгнення в Україну 2022 року Росія пожвавила співпрацю з Північною Кореєю, і північнокорейський керівник Кім Чен Ин відвідав місто Владивосток для зустрічі з Владіміром Путіним 13 вересня 2023 р.

Інформаційна агенція Reuters повідомляє, що фахівці Організації Об’єднаних Націй підтвердили застосування проти України балістичної ракети з Північної Кореї (КНДР).

Агенція посилається на звіт фахівців, які були в Україні у квітні і звітували про обстеження решток виявлених у Харкові після російського ракетного обстрілу 2 січня 2024 року.

Постачання чи придбання зброї з КНДР є порушенням санкцій ООН щодо тієї країни, запроваджених з 2006 року у відповідь на намагання Північної Кореї розробити ядерну зброю і балістичні ракети.

Згідно з повідомленням Reuters у звіті вказано, що виявлені у Харкові рештки походять від ракети Хвасон-11.

Фахівці ООН які спостерігають за дотриманням санкцій щодо Північної Кореї повідомляли, що ракети Хвасон-11 були вперше випробувані 2019 року.

Заперечення Москви

Росія і КНДР досі заперечують постачання зброї, але уряд США ще раніше вказував на ознаки того, що Росія отримала від Північної Кореї велику кількість амуніції.

На засіданні Ради безпеки ООН у лютому США заявили, що Росія використовувала північнокорейські балістичні ракети проти України принаймні дев’ять разів.

Минулого місяця Росія наклала вето на подальшу роботу фахівців ООН, які спостерігали за виконанням міжнародних санкцій проти КНДР.

Посолка США в ООН Лінда Томас-Ґрінфілд оголосила, що Америка разом з іншими країнами хоче виробити інший механізм нагляду за північнокорейськими програмами розробки ядерної зброї.

Лінда Томас-Ґрінфілд повідомила про консультації з Південною Кореєю, Японією та іншими щодо розробки можливостей “в ООН і за її межами”, щоб “не дозволити припинення роботи групи фахівців”.

XS
SM
MD
LG