Спеціальні потреби

Туреччина наголошує на боротьбі з ісламізмом на тлі повідомлень, що два московські нападники відвідували Стамбул


Чотири головні підозрювані у скоєнні нападу на розважальний центр у Красногорську під Москвою: Далерджон Мірзоєв, Саідакрамі Муродалі Рахабалізода, Шамсідін Фарідуні і Мохаммадсобір Фаізов.
Чотири головні підозрювані у скоєнні нападу на розважальний центр у Красногорську під Москвою: Далерджон Мірзоєв, Саідакрамі Муродалі Рахабалізода, Шамсідін Фарідуні і Мохаммадсобір Фаізов.

Міністр внутрішніх справ Туреччини оприлюднив те, що названо свідченням активної боротьби з організацією Ісламська держава на тлі повідомлень про нещодавнє перебування в Туреччині двох підозрюваних учасників терористичного нападу 22 березня під Москвою.

Турецький міністр Алі Єрлікая оголосив про затримання 147 осіб внаслідок, як сказано, “операцій проти терористичної організації Даеш (один з термінів щодо Ісламської держави) проведених одночасно в тридцяти провінціях”.

“Загалом з 1 червня 2023 року по 25 березня 2024 року проти терористичної організації Даеш було проведено 1329 операцій”, - йдеться у повідомленні поширеному у соцмережах і там підкреслено, що “боротьба з тероризмом триватиме рішуче, доки не буде нейтралізований останній терорист”.

Разом з цим з’явилася інформація, що двоє з чотирьох затриманих в Росії підозрюваних нападників незадовго до московського теракту відвідували Туреччину.

Туреччина хоч і є членом НАТО, але не долучилася до міжнародних санкцій у відповідь на російську війну проти України, і пасажирські літаки виконують рейси між Росією та Туреччиною по кілька разів щоденно.

Агенція Associated Press каже, що неназваний чільний посадовець з турецьких служб безпеки підтвердив, що Шамсідін Фарідуні і Саідакрамі Рахабалізода взимку були в Туреччині і зупинялися в готелях у Стамбулі, а 2 березня разом летіли в Росію в одному літаку.

Газета New York Times також посилається на анонімного турецького посадовця, вказуючи, що двоє підозрюваних вільно пройшли прикордонний контроль, бо ордерів на їхнє затримання тоді не було.

Вони походять з Таджикистану, але мешкали й працювали в Росії.

Західні ЗМІ зауважують, що турецька сторона, визнаючи перебування підозрюваних в Туреччині, наголошує, що те перебування було відносно коротким, і що воно напевне не було частиною приготувань нападу в Росії.

Звинувачення України з Кремля не стихають

Тим часом російський президент Владімір Путін та його соратники, хоч і визнали після зволікань, що напад скоїли ісламісти, не припиняють натяки, що терористичному нападу в Росії буцімто могла сприяти Україна та інші західні країни.

Голова російської Федеральної служби безпеки Александер Бортніков сказав 26 березня: “Радикальні ісламісти приготували акцію, в той час, як західні спеціальні служби допомагали їй, а українські спеціальні служби брали пряму участь в ній”.

В той час як Кремль ще визначається з відповіддю на цей терористичний напад, заяви російських посадовців лунають, як намагання використати теракт, як ще одне виправдання для російського нападу Україну, а також як засіб мобілізації російського суспільства для подальшого ведення російської війни позначеної тяжкими втратами і руйнуваннями.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG