Спеціальні потреби

Україна бере участь в зустрічі ЄПС, але прагне в ЄС


Зустріч керівників країн Європейської Політичної Спільноти відбувається в Ґранаді на півдні Іспанії, яка зараз головує у Європейському Союзі.
Зустріч керівників країн Європейської Політичної Спільноти відбувається в Ґранаді на півдні Іспанії, яка зараз головує у Європейському Союзі.

Президент Володимир Зеленський прибув 5 жовтня до Іспанії на зустріч Європейської Політичної Спільноти (ЄПС), що об’єднує 27 держав Європейського Союзу і ще 20 країн європейського регіону.

«Наша спільна мета - запевнити безпеку і стабільність нашого спільного європейського дому», - заявив Зеленський у дописі в Х, додавши, що «Україна має щодо цього суттєві пропозиції».

Він виокремив увагу до «Чорноморського регіону і спільних зусиль, щоб змінити глобальну продовольчу безпеку та свободу мореплавства».

«Пріоритет України, особливо з наближенням зими, полягає у зміцненні протиповітряної оборони», - вказав Зеленський.

ЄПС була створена минулого року за пропозицією французького президента Еммануеля Макрона, і її перша зустріч відбулася в Чехії у жовтні минулого року, а друга - у червні цього року в Молдові.

В деяких країнах Європи, які прагнуть вступити в Європейський Союз, ідею Європейської Політичної Спільноти сприйняли з застереженнями, побоюючись, що та організація може бути використана для подальшого затягування з розширенням ЄС.

Але після російського вторгнення в Україну представники Європейського Союзу останнім часом гучніше підкреслюють потребу залучення нових членів, щоб розширити зону стабільності у Європі.

Президент Європейської ради Шарль Мішель нещодавно заявив, що ЄС має бути готовим до розширення 2030 року.

Російська війна проти України буде провідною темою переговорів, але серед питань безпеки європейців зараз також особливо турбує напруженість між Сербією і Косово на Балканах, а також становище в Нагірному Карабаху, звідки, остерігаючись азербайджанської влади, втікають етнічні вірмени.

На зустріч ЄПС вирішили не їхати президенти Туреччини й Азербайджану, зірвавши надії, що нагода саміту могла бути використана для переговорів з вірменським прем’єр-міністром Ніколом Пашиняном.

10 країн у черзі на вступ в ЄС

Країни, яким ЄС офіційно надав статус кандидатів:

Україна

Албанія

Боснія і Герцеговина

Молдова

Північна Македонія

Сербія

Чорногорія

Туреччина (ЄС 2018 року заморозив переговори з Туреччиною про вступ, критикуючи турецьку владу за стан з функціонуванням демократичної системи, за брак пошанування засадничих прав і за брак незалежності судочинства.)

Потенційні кандидати:

Грузія

Косово

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG