Спеціальні потреби

Європа і США кажуть, що Путін «не дочекається» припинення допомоги Україні


Жозеп Борель у Свято-Преображенському соборі в Одесі пошкодженому російським бомбардуванням. 30 вересня 2023 р.
Жозеп Борель у Свято-Преображенському соборі в Одесі пошкодженому російським бомбардуванням. 30 вересня 2023 р.

Представники Європейського Союзу і Сполучених Штатів виступили із запевненнями, що будуть і надалі допомагати Україні протистояти російській агресії на тлі ознак ймовірної затяжної війни і політичних суперечок в деяких країнах.

Якщо Путін вважає, що він може нас пережити, то він помиляється.
Карін Жан-Пєр

Міністри закордонних справ ЄС, щоб засвідчити свою непохитність, вдалися до незвичайної поїздки на нараду 2 жовтня у Києві, з яким досі нема авіасполучення, і де нерідко лунають сирени повітряної тривоги.

Катрін Колонна, очільниця міністерства закордонних справ Франції, окремо наголосила, що це один з сигналів «для Росії, щоб вони не розраховували на нашу втому».

«Наша рішучість у підтримці боротьби за свободу і незалежність України тверда і триватиме далі», - заявив верховний представник ЄС у закордонних справах і з питань безпеки Жозеп Борель.

Борель також скористався нагодою, щоб оголосити новий план допомоги Україні на наступний рік на суму до 5 мільярдів євро ($5,26 млрд.) з Європейської мирного фонду.

Окрім програм ЄС Україна також отримує пряму допомогу від європейських держав на двосторонньому рівні, і за підрахунками Кільського інституту світової економіки загалом Європа тепер випередила США за обсягами заявленої допомоги Україні.

Міжнародна допомога Україні
Міжнародна допомога Україні

Серед найбільших пакетів двосторонньої допомоги Україні стала чотирирічна програма Німеччини на суму €10,5 мільярда, а також п’ятирічна програма Норвегії (яка не член ЄС) на €6,6 мільярда.

Але Сполучені Штати залишаються найбільшим і найважливішим донором військової допомоги Україні.

У Вашингтоні заявляють про збереження підтримки України попри побоювання про подальшу долю американської допомоги Україні на тлі міжпартійних суперечок у Конгресі США.

«За Україною стоїть потужна міжнародна коаліція. І якщо Путін вважає, що він може нас пережити, то він помиляється. Він помиляється. І у нас незабаром буде новий пакет допомоги Україні, що покаже нашу подальшу підтримку відважного народу України. І це наш сигнал. Якщо він, тобто пан Путін, вважає, що переживе нас, то ми вважаємо, що він неправий», - заявила речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

Вибори в Польщі: якими є настрої виборців. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:36 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG