Спеціальні потреби

Corriere della Sera: Папа Пій XII уже у 1942 році знав про Голокост


Папа Римський Пій XII, 1945. AP Photo
Папа Римський Пій XII, 1945. AP Photo

Папа Римський Пій XII знав подробиці про намагання нацистів знищити євреїв під час Голокосту ще в 1942 році, згідно з листом, знайденим в архівах Ватикану. Як підкреслює Reuters, це суперечить офіційній позиції Святого Престолу того часу, згідно з якою інформація про геноцид єврейського народу, яку тоді мав понтифік, була розпливчастою та неперевіреною.

Лист від 14 грудня 1942 року, відтворений в італійській газеті Corriere della Sera в неділю, був написаний отцем Лотером Кенігом, єзуїтом, який брав участь у антинацистському опорі в Німеччині, і був адресований особистому секретарю папи у Ватикані отцю Роберту Лейберу, також німцю.

У листі Кеніг повідомляє Лейберу, що джерела підтвердили, що близько шести тисяч поляків і євреїв щодня вбивали в "печах СС" у таборі Белжець біля Рави-Руської, який тоді був частиною окупованої Німеччиною Польщі.

"Новизна і важливість цього документа випливає з факту: тепер ми маємо впевненість, що католицька церква в Німеччині надіслала Пію XII точні й докладні новини про злочини, які здійснювалися проти євреїв", - сказав ватиканський архіваріус Джованні Коко газеті для статті під заголовком: "Пій XII знав".

Радіо Ватикану іще торік повідомляло, що німецький історик Міхаель Фельдкамп з'ясував, що Папа Пій XII дізнався про Голокост досить швидко й особисто врятував щонайменше 15 тисяч євреїв.

Там додали: "Що стосується закидів у бік Пія XII, буцімто він був бездіяльним і мовчав на насилля нацистів, Міхаель Фельдкамп зауважив, що й насправді проблема з мовчанням залишається відкритою, але тепер це стає більш зрозумілим: враховуючи, що він переховував людей, він не міг привертати увагу громадськості, організовуючи якісь протести чи пишучи заяви протесту".

"Але для того, щоб відволікати, – цитує історика Радіо Ватикану, – він проводив переговори також з посольством Німеччини та з італійською поліцією, навіть із Муссоліні та з італійським міністром закордонних справ. Він завжди намагався досягти якомога більше шляхом переговорів".

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG