Спеціальні потреби

Випробування європейської солідарності українським збіжжям


Зруйноване російським бомбардуванням сховище сільгосппродукції в Одеській області, 21 травня 2023 р.
Зруйноване російським бомбардуванням сховище сільгосппродукції в Одеській області, 21 травня 2023 р.

Польща та інші країни Європейського Союзу, які межують з Україною, закликають європейських партнерів удосконалити систему транзиту українського збіжжя на світові ринки, а також обумовити імпорт української сільськогосподарської продукції в Європу так, щоб захистити інтереси землеробів ЄС.

В умовах блокади українських чорноморських портів, яку Росія посилила після її одностороннього виходу 17 липня з міжнародної Чорноморської ініціативи, головним шляхом для українського експорту стало транспортування до Європи - через кордони країн ЄС, що межують з Україною на заході.

Є загроза, що вигоду з ситуації отримає Росія, бо дешевше буде купувати російське зерно...
Януш Войцеховський, комісар сільського господарства ЄС

Для допомоги українському експорту в умовах російської війни Європейська комісія створила систему так званих Шляхів солідарності, якими досі з України вивезли 60% зерна в той час, як на Чорноморську ініціативу припадало 40%.

Але група країн на чолі з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією та Болгарією заявляють, що ЄС повинен обмежувати наплив збіжжя з України й не допускати різкого падіння цін на зерно, аби захистити сільськогосподарських виробників у тих країнах, які називають себе прифронтовими.

Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус сказав 25 липня після наради з європейськими колегами, що «прифронтова п’ятірка» домагається продовження до кінця цього року обмежень на імпорт збіжжя з України, які стосуються тих п'яти країн.

Проти обмежень, дія яких мала б завершитись 15 вересня, гучно висловилася Україна, і продовження не підтримують країни - імпортери зерна зокрема Німеччина, а також Іспанія, де тваринницька галузь зацікавлена в дешевому фуражному збіжжі.

«Польща - велика прихильниця допомоги Україні. Але тягар допомоги має бути розділений між всіма країнами, а не лежати лише на Польщі та п’яти прикордонних з Україною державах», - заявив Роберт Телус, повідомивши, що вимоги Польщі може підтримати Франція.

Польський міністр повідомив, що зусилля спрямовані на створення правил ЄС, які б не дозволяли транзитним вантажам збіжжя з України осідати й створювати надлишок в сусідніх з Україною країнах.

Він говорив про необхідність фінансових механізмів, а також фінансування транспортних можливостей, зокрема для покращення залізничного сполучення до портів Литви, Латвії та Естонії, щоб зробити рентабельнішим український експорт зокрема через Балтійське море.

Комісар сільського господарства Європейського Союзу Януш Войцеховскі наголосив, що Шляхи солідарності і далі сприятимуть експорту українського збіжжя, але за його словами, ЄС має розглянути способи зниження вартості транспортування.

«Є загроза, що вигоду з ситуації отримає Росія, бо дешевше буде купувати російське зерно, радше ніж платити за транспортування українського збіжжя, оскільки продовольство не підлягає під санкції», - зауважив комісар.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG