Спеціальні потреби

Росія свідомо цілить по інфраструктурі зернової угоди - Зеленський про удари по Одещині


Наслідки російського удару по терміналу у порту Одеси, 19 липня 2023. Ukrainian Infrastructure Ministry via Facebook/Handout via REUTERS
Наслідки російського удару по терміналу у порту Одеси, 19 липня 2023. Ukrainian Infrastructure Ministry via Facebook/Handout via REUTERS

Атака на Одеську область вночі проти 19 липня була "наймасованішою" від початку повномасштабного вторгнення – про це в ефірі Радіо Свобода сказав голова Громадської ради при Одеській обласній військовій адміністрації Сергій Братчук.

Він повідомив, що "уламки й вибухова хвиля пошкодили доволі багато багатоповерхівок в Одесі, тому що ворог не змінює свою тактику терору, запускає ракети над житловими кварталами, щоб ускладнити роботу ППО".

За даними Оперативного командування "Південь", надводні ракетоносії у бухті в Севастополі вдарили 12 ракетами "Калібр", всі з яких вдалось знищити. Також РФ застосувала береговий ракетний комплекс з тимчасово окупованого Криму і вдарила по Одещині "Оніксами", а стратегічна авіація завдала удару ракетами Х-59, Х-22, запустивши й дрони Shahed-136.

"Х-59 була збита на підльоті до берега і впавши в одному з кварталів Одеси утворила велику вирву, вибуховою хвилею пошкоджено кілька будівель навколо. Три цивільні особи травмовано. "Онікси" і Х-22 ворог спрямував на портову і критичну інфраструктуру. Влучив в зерновий і олійний термінал, пошкодив резервуари та обладнання для завантаження, зайнялась пожежа, - додали там. - Також внаслідок бойової роботи із знищення ракет та дронів вибуховою хвилею в житлових комплексах Одеси пошкоджено кілька багатоквартирних будинків. Щонайменше 6 одеситів, серед яких 9-річний хлопчик, звернулися по медичну допомогу, у зв'язку з отриманням поранень уламками скла та інших предметів".

Через обстріли в Одеській області "внаслідок пошкоджень, завданих ракетною атакою, було відключення кількох ліній електропередачі, знеструмлено майже 3 тисячі споживачів", - повідомляє у Facebook Міненерго України. Там додають, що ремонтні бригади чекають на допуск, щоб почати огляд ліній та відновлювальні роботи.

Росія свідомо цілить по інфраструктурі зернової угоди, заявив президент України Володимир Зеленський у Telegram після нічних російських ударів по Одещині, Житомирщині та інших областях.

"Військовим дав доручення посилити захист людей і портової інфраструктури, а МЗС – активізувати контакти з партнерами для збільшення тиску на державу-терориста та продовження нормального експорту українського зерна", - додав він.

У Міноборони РФ при цьому заявили про "груповий удар" "по об'єктах військової промисловості, паливній інфраструктурі та складах боєприпасів" ЗСУ.

Адміністраторка Агентства міжнародного розвитку США USAID Саманта Пауер, яка приїхала до України з візитом, і за день до обстрілів була в Одесі, твітує: "Недалеко від того місця, де я стояла в Одеському порту, рано вранці були запущені безпілотники та крилаті ракети. Це сталося лише через кілька годин після того, як Путін перервав життєво важливий шлях до решти світу, відмовившись відновити Чорноморську зернову ініціативу".

Напередодні, одразу після припинення участі у Чорноморській зерновій угоді, Росія запустила ракети і безпілотні дрони на Одесу, сказав речник Держдепу США Метью Міллер. Він зауважив, що дії Росії за останню добу вже призвели до зростання цін на глобальному ринку продовольства, що поставило під загрозу найуразливіші країни світу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG