Спеціальні потреби

Міжнародна коаліція для навчань українських пілотів на F-16 офіційно сформована - Резніков


Винищувачі F-16 повітряних сил Нідерландів, 4 липня 2023. REUTERS/Piroschka van de Wouw
Винищувачі F-16 повітряних сил Нідерландів, 4 липня 2023. REUTERS/Piroschka van de Wouw

Коаліція для підготовки українських пілотів на винищувачах F-16 офіційно сформована, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

"Сьогодні 11 держав-партнерів + Україна підписали Меморандум, в якому визначено умови. Я особливо вдячний Данії та Нідерландам за їх видатне лідерство в цьому процесі", - написав він у Twitter.

Резніков також додав: "Українські пілоти, техніки та допоміжний персонал візьмуть участь у навчальній програмі; є можливість включення в програму інших типів винищувачів; коаліція готова розглянути інші способи надання Україні повністю функціональних можливостей F-16".

Український міністр оборони зазначив, що F-16 захищатимуть небо України та східний фланг НАТО, й Повітряні сили України готові освоювати їх якомога швидше. Меморандум підписали очільники оборонних відомств Данії, Нідерландів, Бельгії, Люксембургу, Канади, Польщі, Норвегії, Швеції, Португалії, Румунії та Великої Британії.

Раніше Голос Америки повідомляв, що коаліція з 11 країн почне навчати українських пілотів керувати винищувачами F-16 в серпні у тренувальному центрі у Данії, а також центр з підготовки буде створено в Румунії.

"Сподіваюся, ми зможемо побачити результати на початку наступного року", - сказав виконувач обов'язків міністра оборони Данії Троелс Лунд Поульсен журналістам на полях саміту лідерів НАТО у Вільнюсі.

При цьому прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте сказав: "Щоб українці справді почали використовувати F-16, нам потрібне ще одне "так" від американців, ми маємо американське "так" щодо тренувань, наступний крок, звісно, має бути американське "так" на безпосередньо використання F-16 на полі бою українськими пілотами. Це наступний крок".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG