Спеціальні потреби

Байден назвав «реальною» загрозу застосування РФ тактичної ядерної зброї


Президент США Джо Байден, 19 червня 2023. ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Президент США Джо Байден, 19 червня 2023. ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Президент США Джо Байден назвав «реальною» загрозу того, що російський президент Володимир Путін віддасть наказ застосувати під час війни проти України тактичну ядерну зброю.

«Коли два роки тому я говорив, що стурбований тим, що річка Колорадо може пересохнути, всі дивилися на мене як на божевільного. Так само на мене дивилися, коли я казав, що стурбований тим, що Путін може використати тактичну ядерну зброю. Але це реально», – сказав Байден 19 червня на зустрічі із спонсорами його виборчої кампанії у штаті Каліфорнія, цитує агентство Reuters.

Напередодні Джо Байден різко розкритикував розміщення Росією тактичної ядерної зброї в Білорусі, назвавши цей крок «абсолютно безвідповідальним». МЗС Росії заявило, що ядерна зброя буде розміщена в Білорусі «безстроково».

Байден не уточнив, на підставі яких даних він робить висновок про можливість застосування Росією ядерної зброї і де б вона могла її застосувати. Раніше американські військові та представники адміністрації неодноразово заявляли, що поки що не бачать ознак підготовки Росії до ядерного удару і відповідно не мають наміру змінювати рівень боєздатності ядерних сил США.

Низка аналітиків на Заході побоюється, що Росія може використати тактичну зброю проти України у разі невдач на фронті. Минулого тижня великий резонанс викликала стаття прокремлівського політолога Сергія Караганова, який фактично закликав завдати ядерних ударів по Польщі чи іншій країні НАТО, яка перебуває у Центральній чи Східній Європі.

Володимир Путін, виступаючи на Петербурзькому економічному форумі, сказав, що Росія може застосувати ядерну зброю відповідно до своєї доктрини – тобто при «загрозі існування держави». Раніше він говорив, що теоретично можлива зміна доктрини, щоб включити до неї можливість превентивного удару.

Байден говорив саме про тактичну ядерну зброю – тобто про заряд відносно невеликої потужності – а не про стратегічну, яка може бути застосована для міжконтинентальних ударів. Однак і так звана тактична ядерна зброя має велику руйнівну силу.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG