Спеціальні потреби

Залужний не зміг бути на нараді НАТО, де планують оборону з огляду на російську війну в Україні


Адмірал Роб Бауер голова військового комітету НАТО.
Адмірал Роб Бауер голова військового комітету НАТО.

Голова військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер з нагоди зустрічі військових командувачів держав альянсу 10 травня сказав, що російська війна в Україні є одним з головних чинників у плануваннях і приготуваннях союзників.

Ми рухаємося в правильному напрямку, але на так швидко, як цього вимагає небезпечний світ...
Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, який також виступав на початку наради, підкреслив, що «у Європу повернулися бойові дії високої інтенсивності».

Адмірал Роб Бауер повідомив, що запрошений на зустріч головнокомандувач збройних сил України генерал Валерій Залужний не зміг приїхати в Брюссель з огляду на, як було сказано, «складну операційну ситуацію в обороні від російської агресії».

«Ми шлемо наші найкращі побажання українським захисникам, і зосередимося на оцінках Валерія від його військового представника», - сказав адмірал про присутнього там військового представника України при НАТО генерал-майора Сергія Салкуцана.

Бауер повідомив, що військові планувальники альянсу зараз зосереджені на розробці так званих «регіональних планів», які визначатимуть «як ми будемо захищати ключові і належні місця в нашому альянсі».

«Регіональні плани вимагатимуть покращеної моделі війська НАТО, щоб приготувати більше військових у високому стані готовності», - заявив адмірал, наголосивши, що вперше з часів завершення Холодної війни планувальники подаватимуть країнам - членам конкретні рекомендації щодо досягнення необхідного рівня боєздатності.

«Ці завдання значно впливатимуть на майбутні інвестиції і розвиток збройних сил союзників. Тому дуже важливо, щоб їх підтримали на військовому і на політичному рівні під час Вільнюського саміту та згодом», - сказав Роб Бауер.

Єнс Столтенберґ заявив, що на саміті НАТО у Вільнюсі в липні він очікує домовленості союзників про інвестування в оборону, яка передбачатиме виділення на військові потреби принаймні 2% від ВВП у кожній країні.

«Ми рухаємося в правильному напрямку, але на так швидко, як цього вимагає небезпечний світ, в якому ми живемо», - сказав Столтенберґ, наголосивши на важливості інвестицій у виробничі потужності «зараз, а також на майбутнє».

Форум

Відео - найголовніше

МВФ: Важливо, щоб українські біженці повернулись. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
XS
SM
MD
LG