Спеціальні потреби

ЄС наполягає, що програма мільйона боєприпасів для України діє


Українські солдати під час військових навчань в Запорізькій області у січні 2023 р.
Українські солдати під час військових навчань в Запорізькій області у січні 2023 р.

Верховний представник Європейського Союзу у закордонних справах і з питань безпеки Жозеп Борель заявив, що триваючі дискусії між європейськими урядами щодо розподілу замовлень на боєприпаси для України не означають зупинки програми, яка передбачає постачання мільйона одиниць амуніції для української армії впродовж цього року.

Після наради міністрів закордонних справ ЄС в Люксембурзі 24 квітня Борель визнав, що стосовно використання €1 млрд. залишаються «деякі розбіжності», але наполіг, що відбуваються фінальні узгодження, і що при цьому Україна й далі отримує збройну допомогу в межах зусиль Євросоюзу.

Європейська преса передає, що в неофіційних розмовах посадовці припускають завершення узгодження цього тижня, можливо навіть у середу.

Борель підкреслив, що програма ЄС має три потоки:

«Потік один - вартістю €1 млрд. і призначений реагувати на найнагальніші потреби вже діє. Я не можу подати вам конкретні цифри, але я маю загальні оцінки того, що відбувається. Україні надали понад 1000 ракет і певну кількість боєприпасів. Це збільшується і буде ще швидше збільшуватися в наступні дні.

Потік два - це інший €1 млрд., який країни - члени завершують узгоджувати. Були деякі розбіжності, але робота триває. Ми не чекаємо на завершення з юридичними документами, щоб починати роботу. Робота триває і все готують до впровадження одразу ж, як будуть готові юридичні документи.

Щодо потоку три, який стосується оновлення і розширення потужностей оборонної промисловості, мій друг і колега (комісар з питань внутрішнього ринку Тьєрі) Бретон незабаром подасть конкретні пропозиції того, як збільшити оборонні виробничі потужності. А тим часом там треба використовувати те, що ми маємо, а ми маємо багато».

Затримки з втіленням так званого другого потоку програми ЄС про спільну закупівлю боєприпасів пояснюють розходженнями довкола того, чи дозволяти використовувати європейські кошти на замовлення компаніям за межами Євросоюзу.

Український міністр закордонних справ Дмитро, який брав участь в нараді з допомогою відеозв'язку, знову наголосив на тому, що боєприпаси потрібні українцям негайно.

Польський міністр закордонних справ Збіґнєва Рау розповів після наради, що український колега доводив європейським партнерам, що українські бойові операції не варто зводити до очікування одного контрнаступу, який має все одразу вирішити.

Натомість, як сказав Збіґнєв Рау, міністри країн ЄС почули, що Київ бачить процес визволення українських земель від російських загарбників як тривалий процес з багатьма бойовими діями, які потребуватимуть значних ресурсів.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG