Спеціальні потреби

У день пам'яті жертв Голокосту Байден закликав "не давати в Америці прихистку для ненависті"


Вцілілі у Голокості беруть участь у церемонії 78-ї річниці звільнення нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау, Польща, 27 січня 2023. Jakub Porzycki/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS
Вцілілі у Голокості беруть участь у церемонії 78-ї річниці звільнення нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау, Польща, 27 січня 2023. Jakub Porzycki/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

У Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту президент США Джо Байден закликав американців "не давати прихистку в Америці для ненависті". Він застеріг від зростання антисемітських настроїв: "Сьогодні по всій країні ми бачимо свастику на автомобілях, антисемітські банери на мостах, словесні та фізичні напади на єврейські підприємства та американців євреїв – навіть заперечення Голокосту. Це мерзенно. Це суперечить всьому, що ми цінуємо як американці".

Байден нагадав, що 27 січня світ вшановує пам'ять "шести мільйонів євреїв, системно й жорстоко вбитих нацистами та їхніми пособниками під час Голокосту, а також оплакувати ромів і сінті, слов'ян, людей з інвалідністю, ЛГБТК+ осіб і політичних дисидентів, які також були вбиті".

При цьому американський президент заявив: "У Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту та щодня Сполучені Штати підтримують жертв Голокосту, їхні сім’ї та нащадків. Ми пам'ятаємо. Ми шануємо їхні історії. Ми протистоїмо ненависті та брехні, які несуть у собі жахливі відлуння одного з найгірших розділів в історії людства. І для майбутніх поколінь ми продовжуватимемо захищати наші основоположні цінності як нації — свободу, рівність і гідність усіх людей".

"Цей день пам’яті підкреслює необхідність засудження та протидії запереченню та викривленню Голокосту – формам антисемітизму – де б і коли б вони не виникали. [...] Оскільки покоління, що вижило, йде в історію, ми повинні знайти нові способи інформувати майбутні покоління про Голокост. Свідчення тих, хто вижив, та їхніх нащадків нагадують нам бути пильними у захисті гідності та прав людини", - йдеться у заяві Державного департаменту.

Напередодні 27 січня та у день пам'яті жертв Голокосту жалобні заходи у пам'ять про жертв Голокосту проводять в усьому світі. Лідери також використовують нагоду привернути увагу громадськості до проявів антисемітизму та нетерпимості й ненависті.

Президент України Володимир Зеленський під час жалобних заходів у пам'ять про жертв Голокосту, Київ, 27 січня 2023. Фото: Офіс президента України/Reuters
Президент України Володимир Зеленський під час жалобних заходів у пам'ять про жертв Голокосту, Київ, 27 січня 2023. Фото: Офіс президента України/Reuters

Основні меморіальні заходи проходять у Польщі на місці нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау, який було звільнено 27 січня 1945 року. Участь у жалобних заходах беруть вцілілі у Голокості та представники багатьох країн. Як відзначає Reuters, російських посадовців через війну Кремля в Україні на меморіальні заходи не запрошували.

Британський король Чарльз та його дружина Камілла нині зустрілися в Букінгемському палаці з двома вцілілими, які пережили геноцид - Голокост та геноцид у Судані, й запалили свічку у пам'ять про жертв цих злочинів, пише видання Daily Express.

Президентка Бундестагу Бербель Брас виступаючи перед німецькими законодавцями у день вшанування жертв Голокосту заявила, що зростання кількості антисемітських нападів у Німеччині є "ганьбою" для ФРН: "Щодня в Німеччині реєструється в середньому п'ять антисемітських злочинів. Пам’ятні місця оскверняють, єврейські споруди та синагоги зазнають нападів, людей зустрічають вороже, їм погрожують і нападають на них через те, що вони євреї".

Британський король Чарльз під час зустрічі в Букінгемському палаці з двома вцілілими, які пережили геноцид. 27 січня 2023. Victoria Jones/Pool via REUTERS
Британський король Чарльз під час зустрічі в Букінгемському палаці з двома вцілілими, які пережили геноцид. 27 січня 2023. Victoria Jones/Pool via REUTERS

Президент України Володимир Зеленський під час вшанування пам’яті жертв Голокосту в історико-меморіальному заповіднику "Бабин Яр" заявив: "Ми знаємо й памʼятаємо, що байдужість убиває разом із ненавистю. Байдужість і ненависть завжди тільки вдвох здатні творити зло. [...] Сьогодні ми повторюємо ще вагоміше, ніж раніше: ніколи знову – ненависті; ніколи знову – байдужості. Що більше народів світу подолають байдужість, то менше простору у світі залишиться для ненависті".

Напередодні у Європарламенті виступав президент Ізраїлю Ісаак Герцог, який закликав європейських лідерів продовжувати відстоювати моральні та людські цінності: "Ви повинні бачити попереджувальні знаки, виявляти симптоми пандемії антисемітизму та боротися з нею будь-якою ціною. Ви повинні забезпечити, щоб кожен єврей, який хоче жити повноцінним єврейським життям у ваших країнах, міг робити це безпечно та безстрашно".

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG