Спеціальні потреби

США заявляють про “єдиного конкурента” - Китай, вказують на небезпечні маневри в регіоні


Відеокадр від 21 грудня 2022 року, Китайський літак наблизився до літака США RC-135 в небі над Південно-Китайським морем (Image from U.S. Indo-Pacific Command/Handout via Reuters)
Відеокадр від 21 грудня 2022 року, Китайський літак наблизився до літака США RC-135 в небі над Південно-Китайським морем (Image from U.S. Indo-Pacific Command/Handout via Reuters)

“КНР є нашим єдиним конкурентом, який має як намір змінити міжнародний порядок, так і все більше економічної, дипломатичної, військової та технологічної сили для досягнення цієї мети”, - так у Twitter відреагував заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател на ситуацію довкола Китаю.

Пател поширив також твіт держсекретаря США Ентоні Блінкена, який говорить про стратегію для відповіді на виклики від Китаю, що ґрунтується на “інвестуванні в основу нашої сили вдома, об’єднанні наших зусиль з партнерами та конкуренції з Китаєм, щоб ми могли захистити наші інтереси та бачення майбутнього”.

Минулого тижня китайський винищувач наблизився на 10 футів від військового літака США (близько 3 метрів) над Південно-Китайським морем, чим змусив його вдатися до маневру ухилення, щоб уникнути зіткнення в міжнародному повітряному просторі.

Інцидент стався після того, як Сполучені Штати назвали тенденцією все більш небезпечну поведінку китайських військових літаків.

Американські військові повідомляють, що китайський винищувач J-11 підійшов на критичну відстань до крила літака RC-135 ВПС США. Сполучені Штати звернулися з цього приводу до уряду КНР, пише Reuters.

Посольство Китаю у Вашингтоні не відразу відповіло на запит про коментар ЗМІ, повідомляє видання.

У минулому Китай заявляв, що присутність кораблів і літаків США у Південно-Китайському морі не сприяє миру. Військові літаки та кораблі США регулярно проводять операції спостереження та подорожують регіоном.

"Ми очікуємо, що всі країни в Індійсько-Тихоокеанському регіоні будуть використовувати міжнародний повітряний простір безпечно та відповідно до міжнародного права", - йдеться у заяві американських військових.

Як повідомляв Голос Америки, напруга в між США та Китаєм зростає. Китай претендує на великі ділянки Південно-Китайського моря, які перетинаються з виключними економічними зонами В'єтнаму, Малайзії, Брунею, Індонезії та Філіппін.

Крім того, й інші країни повідомляють про переслідування. У червні Міністерство оборони Австралії заявило, що китайський винищувач небезпечно перехопив австралійський військовий літак спостереження в районі Південно-Китайського моря, випустивши маленькі шматочки алюмінію, що потрапили в двигун австралійського літака. Того ж місяця збройні сили Канади звинуватили китайські військові літаки в переслідуванні патрульних літаків.

Відносини між Китаєм і США залишаються напруженими через питання Тайваню, дотримання прав людини в Китаї та його військову діяльністю в Південно-Китайському морі. Поїздка спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі на Тайвань у серпні викликала обурення Китаю, який розцінив це як спробу США втрутитися у його внутрішні справи. Згодом Китай розпочав військові навчання поблизу острова.

Активність китайської армії щодо Тайваню спостерігається після підписання президентом США Джо Байденом закону про оборонний бюджет США на 2023 рік, у якому передбачено 2 млрд доларів позик Тайваню для придбання американської зброї.

Тим часом представник Ради національної безпеки США заявив, що військова діяльність Китаю поблизу Тайваню є «дестабілізуючою, створює ризик прорахунків і підриває мир і стабільність в регіоні», повідомляє АР.

В статті використано матеріал АР, Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG