Спеціальні потреби

Росія може застосувати біологічну зброю в Україні - представниця Держдепу


Президент Росії Володимир Путін під час виставки, присвяченій параду у Москві 1941 року, 8 листопада 2022
Президент Росії Володимир Путін під час виставки, присвяченій параду у Москві 1941 року, 8 листопада 2022

Війна Росії в Україні та російська кампанія з дезінформації підсилюють занепокоєння США щодо ймовірного застосування Москвою біологічної зброї.

Як заявила заступниця державного секретаря США з питань контролю над озброєнням та міжнародної безпеки Боні Дженкінс під час міжнародної конференції з питань біологічної зброї, Кремль робить абсурдні та необґрунтовані звинувачення про начебто плани Києва використати хімічну зброю: "Дії Росії в Україні та її дезінформація мають свою ціну: Росія втрачає довіру міжнародної спільноти".

"Нас завжди турбувала їхня біологічна програма", - цитує слова Дженкінс Bloomberg. Ці занепокоєння посилилися на тлі російської війни та дезінформації: "Поки вони продовжують неспровоковане вторгнення в Україну - залишаються там і роблять те, що вони роблять, і висувають ці звинувачення - завжди існує ймовірність того, що вони використовують" дезінформацію як прикриття.

У своєму виступі на конференції американська посадовиця нагадала про те, що Росія нещодавно використовувала хімічну зброю для отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії у Великій Британії, а також для отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.

Раніше американські медіа писали, що представники адміністрації Байдена побоюються, що якщо Росія програватиме на полі бою, президент Росії Володимир Путін може спробувати застосувати хімічну зброю в Україні, перш ніж вдатися до ядерної конфронтації з НАТО.

Хоча у Вашингтоні, повідомляють медіа, не мають жодних розвідданих, щоб припустити, що така атака в Україні є неминучою, адміністрація працює над тим, щоб західні союзники були готові до такої події. США також намагаються мобілізувати нові ресурси та інвестиції у виробництво систем виявлення та протидії хімічній зброї, зокрема у засоби фізичного захисту, такі як маски і протигази.

Навесні Голос Америки також повідомляв, що у відповідь на безпідставні звинувачення Росії про буцімто "військово-біологічну програму" в Україні під наглядом Міноборони США, низка країн оприлюднили заяву, в якій ідеться що "саме Москва тривалий час підтримує програму біологічної зброї в порушення міжнародного права, а не Україна. Саме Москва має добре задокументовану історію застосування хімічної зброї, а не Україна. І саме Москва розпочала цю безглузду війну".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG