Спеціальні потреби

Міністр оборони Британії Воллес у розмові з Шойгу відкинув звинувачення у бік Києва й союзників у підготовці ескалації війни


ЗСУ обстрілюють позиції російських сил на Донеччині, 10 жовтня 2022. Фото 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького/REUTERS
ЗСУ обстрілюють позиції російських сил на Донеччині, 10 жовтня 2022. Фото 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького/REUTERS

Міноборони Великої Британії повідомило про телефонну розмову із міністром оборони Росії Сергієм Шойгу "на прохання російського міністерства оборони".

"Міністр Шойгу стверджував, що Україна планує дії за сприяння західних країн, включаючи Велику Британію, для ескалації конфлікту в Україні. Міністр оборони (Великої Британії Бен Воллес - ред.) спростував ці заяви та попередив, що такі звинувачення не повинні використовуватися як привід для більшої ескалації", - зазначено у Twitter відомства.

Воллес також "підтвердив підтримку України з боку Великої Британії та ширшої міжнародної спільноти та бажання деескалувати цей конфлікт. Україна та Росія повинні шукати способи припинення війни, і Велика Британія готова допомогти".

Підписуйтесь на наш Telegram канал!

Тим часом, після розмови із Шойгу у французькому міноборони повідомили, що Париж прагне мирного розв'язання війни Росії в Україні. Глава французького оборонного відомства Себастьян Лекорню також заявив, що Франція "відмовляється бути втягнутою до будь-якої форми ескалації конфлікту в Україні, особливо зважаючи на ядерні опції".

Також, за словами Лекорню, у Кремлі висловили "занепокоєння" тим, що Київ начебто може використати "брудну бомбу". Йдеться про зброю, що поєднує у собі звичайну вибухівку та радіоактивний матеріал.

Шойгу озвучив таке ж звинувачення на адресу Києва і раніше в розмові з міністром оборони Туреччини Хулусі Акаром. За твердженням Міноборони РФ, Україна готує "провокацію" із використанням "брудної бомби". Як зазначає Reuters, Росія не надала доказів цим звинуваченням.

Як повідомляють українські медіа, радник глави Офісу президента України Володимира Зеленського Михайло Подоляк у відповідь на ці заяви сказав: "Абсолютний і цілком передбачуваний абсурд у виконанні суб'єктів, які, як і раніше, продовжують вірити в те, що можна нахабно брехати – і в це хтось повірить".

Як "Голос Америки" повідомляв раніше, у п'ятницю Шойгу вперше з травня говорив телефоном із міністром оборони США Ллойдом Остіним. "Міністр оборони Остін наголосив на важливості збереження ліній зв’язку в умовах війни проти України, що триває", - йдеться у заяві Пентагона. Російська сторона повідомила, що очільники оборонних відомств торкнулись "проблем міжнародної безпеки, зокрема, ситуації в Україні".

У статті використано матеріали Reuters, Ukraine NOW

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG