Спеціальні потреби

Starlink продовжить працювати в Україні, ЄС розглядає можливість оплати цих послуг


Мільярдер Ілон Маск заявив, що його компанія Starlink не отримувала фінансування від Міністерства оборони США, а в понеділок видання Politico, з посиланням на двох американських посадовців, опубліквало інформацію про те, що Пентагон розглядає можливість оплатити послуги Starlink в Україні.

«SpaceX втрачає приблизно 20 мільйонів доларів щомісячно через надання безкоштовних послуг та посилені засоби безпеки для захисту кіберпростору, однак ми продовжуватиме це робити (зітхання)», - написав Маск у Twitter.

Він додав, що кілька деяких інших країн та організацій оплачують роботу терміналів.

Разом з тим напередодні видання Politico повідомило про те, що країни ЄС обговорюють можливість профінансувати роботу Starlink в Україні. Про ці плани, які поки що на ранній стадії обговорень, в інтерв’ю виданню в понеділок повідомив міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс.

Міністр заявив, що доступ до інтернету в Україні не повинен бути зосереджений в руках єдиної «суперсильної» людини, яка може «прокинутись одного дня та сказати: «Я більше не хочу цього робити. Та і годі». А наступного дня українці залишаться без інтернету».

Він додав, що найкраще це зробити шляхом укладання угоди між кількома країнами, які б могли закупити ці послуги у Маска та надати ці послуги для використання Україні. Цю ідею, за словами Ландсбергіса , подав головний дипломат ЄС Жозеп Боррель під час зустрічі у понеділк, і деякі країни долучились до цих обговорень.

Найбагатша людина у світі та виконавчий директор компанії Tesla Inc Ілон Маск каже, що SpaceX витрачає майже 20 мільйонів доларів на місяць через підтримку супутникову зв’язку в Україні, а на встановлення цієї системи в Україні він витратив 80 мільйонів доларів.

В матеріалі використані джерела Рейтер та Politico

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG