Спеціальні потреби

G7 не визнає результатів "референдумів" на окупованих територіях України


Зустріч країн "Групи семи", 28 червня 2022. (AP Photo/Martin Meissner)
Зустріч країн "Групи семи", 28 червня 2022. (AP Photo/Martin Meissner)

Країни "Групи семи" (G7) не визнають так звані референдуми на окупованих територіях України. Про це заявила глава МЗС Німеччини Анналена Бербок після зустрічі міністрів G7 у Нью-Йорку, на якій головувала Німеччина.

"Міністри закордонних справ «Великої сімки» та Верховний представник рішуче засудили заяву Росії про проведення фіктивних референдумів на суверенній території України, яка тимчасово перебуває під контролем Росії. Будь-які референдуми, які проводяться в умовах російської військової присутності, залякування та примусової депортації, не можуть бути вільними чи справедливими. Будь-яка анексія території України була б грубим порушенням суверенітету України та Статуту ООН", – йдеться у заяві G7.

Вони закликали всі держави однозначно засудити будь-які так звані "референдуми" на окупованих територіях України та не визнавати їхні результати.

G7 також запроваджуватиме цілеспрямовані санкції та має намір чинити економічний і політичний тиск на Росію. Вони висловили жаль з приводу навмисних ескалаційних кроків Росії, включаючи часткову мобілізацію резервістів і безвідповідальну ядерну риторику. "Росія має негайно припинити свою агресію, вивести свої війська та військову техніку з України та поважати суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів", – додають у G7.

20 вересня в окупованих районах на сході України та захопленій Херсонській області російськими силами було призначено дати так званих "референдумів" про приєднання до Росії. Окупаційна влада запланувала їх на 23-27 вересня.

Київ заявив, що це голосування не матиме реальних наслідків, а МЗС України закликало міжнародних партнерів засудити намір щодо РФ "фейкових плебісцитів" на окупованих територіях.

У Білому домі заявили, що Росія намагається провести так звані референдуми у відповідь на успішний контрнаступ українських військ, а Вашингтон не визнає результати такого голосування.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG